Politico: Κακά νέα για τους Χριστιανούς της Τουρκίας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Politico: Κακά νέα για τους Χριστιανούς της Τουρκίας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί ένα επιπρόσθετο πλήγμα στην ήδη περιθωριοποιημένη μειονότητα των Χριστιανών της Τουρκίας, που νιώθουν την απειλή του εντεινόμενου εθνικισμού στην γειτονική χώρα, αναφέρει άρθρο της ευρωπαϊκής έκδοσης της ιστοσελίδας Politico.

Η απόφαση τον περασμένο μήνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αλλαγή του καθεστώτος του μεγαλύτερου για σχεδόν μία χιλιετία ναού της χριστιανοσύνης δεν προκάλεσε έκπληξη τους Χριστιανούς της Τουρκίας όπως τον ιδιοκτήτη της ελληνόφωνης εφημερίδας "Απογευματινή" της Κωνσταντινούπολης, Μηνά Βασιλειάδη.

«Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν είναι κάτι νέο. Το έθεταν συχνά αξιωματούχοι καθώς και δημοσιεύματα εφημερίδων, αλλά στο τέλος πάντα ξεθώριαζε», αναφέρει στο Politico ο Μ. Βασιλειάδης.

Γενικότερα, οι Χριστιανοί της Τουρκίας, τηρούν άκρως επιφυλακτική στάση και λίγοι μιλούν ανοικτά. Ο Αρμένιος Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είχε υποστηρίξει πρόσφατα άποψη περί της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως χώρου λατρείας, προτείνοντας να παραχωρηθεί ειδικός χώρος και στους Χριστιανούς. Ο Μήνας Βασιλειάδης ήταν και αυτός προσεκτικός στην διατύπωση του «Υπάρχει η αίσθηση στους Χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης ότι πρέπει να προσέχουν ότι λένε γιατί η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», πρόσθεσε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποίησε πριν από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ότι μια τέτοια κίνηση θα έστρεφε εκατομμύρια Χριστιανών ανά την υφήλιο κατά του Ισλάμ, αλλά, το άρθρο σημειώνει ότι «οι Χριστιανοί στην Τουρκία φοβούνται ότι θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο. 

Ο αρχισυντάκτης της αρμενικής εφημερίδας Agos της Κωνσταντινούπολης, Γιετβάρτ Ντανζικιάν λέει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει διάχυτη μια ισλαμιστική και εθνικιστική ατμόσφαιρα, που φέρνει σε δύσκολη θέση τους Χριστιανούς στην Τουρκία. Φοβούμαι ότι η απόφαση θα προκαλέσει εντάσεις, αν και σήμερα δεν είναι τα πράγματα δυσκολότερα απ’ ό,τι πριν από έναν αιώνα».

Εκτιμά επίσης ότι όλες οι χριστιανικές μειονότητες και οι κοσμικοί Τούρκοι είναι απογοητευμένοι και φοβούνται.

Το Politico σημειώνει ότι ο αριθμός των Χριστιανών μειώνεται συνεχώς στη γείτονα, αναφέροντας ότι το 1914 αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού της σημερινής Τουρκίας, αλλά το ποσοστό αυτό συρρικνώθηκε δραματικά μετά τις απελάσεις, τα πογκρόμ, τις γενοκτονίες χριστιανικών πληθυσμών – που η Άγκυρα αρνείται επίμονα – και την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας το 1923. 

Σήμερα εκτιμάται ότι απομένουν κάπου 100.000 Χριστιανοί – ανάμεσά τους Ελληνορθόδοξοι, Αρμένιοι, Συρορθόδοξοι καθώς και οι κοινότητες των Καθολικών και των Προτεσταντών – σε μια χώρα 82 εκατ. κατοίκων. Οι Έλληνες της Πόλης αριθμούν σήμερα περί τις 600 οικογένειες.