Politico: Η Κομισιόν θα προτείνει παράταση ισχύος της ρήτρας διαφυγής και για το 2023

Politico: Η Κομισιόν θα προτείνει παράταση ισχύος της ρήτρας διαφυγής και για το 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την ερχόμενη Δευτέρα περαιτέρω αναστολή των κανόνων της ΕΕ που διέπουν το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα για έναν ακόμη χρόνο, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ στο Politico την Πέμπτη. Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσει την προτεινόμενη παράταση όταν συναντηθούν την Τρίτη, αλλά δεν θα καταλήξουν πιθανότατα σε απόφαση, δήλωσε αξιωματούχος, σύμφωνα με το Politico.

Με πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμπτουν το 2021, οι Βρυξέλλες στόχευαν να επαναφέρουν τους κανόνες στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η έναρξη του πολέμου άλλαξε αυτόν τον υπολογισμό, ωθώντας την Επιτροπή να ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι θα περίμενε τον Μάιο για να αποφασίσει.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το Βloomberg σε δημοσίευμα το περασμένο Σαββατοκύριακο στα νέα προσχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω, με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7% το 2022 έναντι του 4% που προέβλεπε η Επιτροπή τον Φεβρουάριο και κατά 2,3% το 2023 έναντι του 2,7% των εκτιμήσεων του Φεβρουαρίου.

Αλλά ούτε και από το μέτωπο του πληθωρισμού τα νέα θα είναι ευχάριστα, καθώς οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό αναμένεται να διπλασιαστούν. Η Επιτροπή αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει ποσοστά πληθωρισμού πέριξ του 6,1% για το 2022 έναντι των πρότερων εκτιμήσεων 3,5% και 2,7% για το 2023 έναντι εκτιμήσεων 1,7%.