«Πόλεμος» ευθυνών ΔΕΔΔΗΕ - ΚΕΔΕ για το κλάδεμα των δέντρων
Blackout στην Αττική

«Πόλεμος» ευθυνών ΔΕΔΔΗΕ - ΚΕΔΕ για το κλάδεμα των δέντρων

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ευθυνών ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς για τα μεγάλα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας, μετά και την αντιπαράθεση ΔΕΔΔΗΕ - ΚΕΔΕ για το κλάδεμα των δέντρων.

Το πρωί, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει την ενόχλησή του ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, προαναγγέλλοντας ότι προχωρά τάχιστα το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο «πόλεμος» ως προς το ποιος έχει την αρμοδιότητα για το κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια με ΚΕΔΕ και ΔΕΔΔΗΕ να επιμένουν ο καθένας ότι η ευθύνη ανήκει στην άλλη πλευρά.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ζητήσει εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα τη συνδρομή των δασαρχείων και των Δήμων προκειμένου για το κλάδεμα των δέντρων. Σύμφωνα με έγγραφο που είχε σταλεί σε όλους τους Δήμους των βορείων προαστίων, η εταιρεία ζητούσε άδεια από τις δημοτικές αρχές και τα δασαρχεία ώστε να γίνει έλεγχος σε δέντρα που βρίσκονται πολύ κοντά στο αστικό του δίκτυο.

Στο ίδιο έγγραφο ο ΔΕΔΔΗΕ ζητούσε από τους Δήμους την παραχώρηση προσωπικού και της σχετικής βοήθειας για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες κλαδέματος των δέντρων.

Σε αυτό το κλίμα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατηγόρησε το ΔΕΔΔΗΕ ότι αμέλησε να κλαδέψει τα δέντρα κοντά στα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) υποστηρίζει ότι «οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας».

Η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι αυτό προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 αρ. 281 και παράλληλα σημειώνει πως οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

Το έγγραφο 

ΔΕΔΔΗΕ: Μηδενική χρέωση δικτύου διανομής τον Φεβρουάριο για τους πληγέντες της «Μήδειας»

Ο ΔΕΔΔΗΕ, αναγνωρίζοντας την ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αποφάσισε να αφαιρέσει από τους λογαριασμούς τη Χρέωση Δικτύου Διανομής, που αντιστοιχεί στον μήνα Φεβρουάριο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η Χρέωση Δικτύου Διανομής θα αφαιρεθεί από όλους τους λογαριασμούς πελατών που επλήγησαν, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αφαιρέσει το ποσό που αναλογεί στη χρέωση αυτή από τους λογαριασμούς των συγκεκριμένων πελατών και θα το αποστείλει στους προμηθευτές. Η παραπάνω μείωση θα ενταχθεί στους λογαριασμούς που θα λάβουν οι καταναλωτές στο επόμενο διάστημα, ανάλογα με τον κύκλο τιμολόγησης του κάθε προμηθευτή.