«Πόλεμος» αεροπορικών για το εμβόλιο του κορονοϊού - Αντιδρά η Lufthansa στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Πόλεμος» αεροπορικών για το εμβόλιο του κορονοϊού - Αντιδρά η Lufthansa στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Πολλές αεροπορικές εταιρείες έκαναν λόγο πως εφόσον ξεκινήσει να διατίθεται το εμβόλιο κατά της πανδημίας του κορονοϊού, δε θα επιτρέπουν την επιβίβαση παρά μόνο με αποδεικτικό εμβολιασμού. Ωστόσο αυτό βρήκε αντιδράσεις από άλλες, με πρώτη τη Lufthansa.

Η αυστραλιανή Qantas ήταν η πρώτη που το δήλωσε. Η εταιρεία σκοπεύει να επιμείνει στην άποψη πως όλοι οι επιβάτες των διεθνών πτήσεων θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, πριν επιβιβαστούν στα αεροπλάνα της. Ο Alan Joyce, διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας, είπε πως πιστεύει ότι το εμβόλιο θα καταστεί «αναγκαιότητα» για διεθνή ταξίδια. «Κοιτάμε να αλλάξουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για τους διεθνείς ταξιδιώτες. Θα ζητήσουμε από τους επιβάτες να εμβολιαστούν πριν φτάσουν στο αεροσκάφος», δήλωσε ο Joyce στο Channel 9 της Αυστραλίας.

«Νομίζω ότι θα είναι κάτι συνηθισμένο (αν κρίνω από ) συζητήσεις με τους συναδέλφους μου σε άλλες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ανάλογη στάση κράτησε και ο οργανισμός αεροπορικών εταιρειών IΑΤΑ, o David Powell, ιατρικός σύμβουλος του οργανισμού δήλωσε ότι είναι «πολύ ισχυρή η πιθανότητα» οι χώρες να αρχίσουν να απαιτούν απόδειξη ταξιδιωτικής υγειονομικής κατάστασης από τους επιβάτες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή επιδημιολογική εικόνα, όπως η Αυστραλία.

Ο Tony Douglas, διευθύνων σύμβουλος της Etihad Airways, δήλωσε στους Financial Times τον Σεπτέμβριο ότι οι θεωρήσεις υγείας που πιστοποιούν ότι οι επιβάτες είναι ασφαλείς για να πετάξουν, θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αεροπορική βιομηχανία να ανακάμψει από την κρίση.

Ωστόσο, με ανακοίνωση της την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, η γερμανική Lufthansa δεν προτίθεται προς το παρόν να απαιτήσει από τους επιβάτες της πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού,

Όπως επισήμανε η Lufthansa, υπεύθυνες για τις προϋποθέσεις εισόδου σε μια χώρα είναι και οι εθνικές κυβερνήσεις και οι όροι θα τεθούν αφού θα υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο διανομής του εμβολίου, μόλις αυτό θα είναι διαθέσιμο στις απαραίτητες ποσότητες.

Εξίσου διστακτική φάνηκε και η EasyJet, η οποία σχολίασε ότι να ζητήσει από τους επιβάτες να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί πριν ταξιδέψουν, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή της. Η IAG και η Virgin Atlantic αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά, ενώ η Ryanair δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.