«Πόλεμο» εναντίον των Nokia και Ericsson ετοιμάζει το Πεκίνο

«Πόλεμο» εναντίον των Nokia και Ericsson ετοιμάζει το Πεκίνο

Η Κίνα ετοιμάζει αντίποινα εναντίον των εταιρειών τεχνολογίας Nokia και Ericsson, αν υπάρξουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες θα αποκλείσουν τη Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξετάζει την επιβολή περιορισμών ώστε να εμποδίσει τη Nokia και την Ericsson να εξάγουν από την Κίνα προϊόντα που κατασκευάζονται εκεί.

Τόσο η φινλανδική Nokia όσο και η σουηδική Ericsson διαθέτουν εργοστάσια παραγωγής και χιλιάδες υπαλλήλους στην Κίνα. Η Nokia ήδη έχει κάνει σχέδια αναθεώρησης της αλυσίδας εφοδιασμού της ενώ όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ οι δύο εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης μεταφοράς της παραγωγής σε άλλα μέρη της Ασίας, στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική. 

Πριν λίγες μέρες η Βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε και επισήμως να αποκλείσει την Κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Huawei από την ανάπτυξη του εγχώριου δικτύου 5G, ενώ η Γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταλήξει σε απόφαση για το θέμα αυτό. 

Η Ουάσιγκτον ασκεί εδώ και καιρό πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αξιώνοντας να μην προκρίνουν τη συμμετοχή της Huawei στους διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό και την οικοδόμηση των μελλοντικών τους δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, διότι όπως ερίζει πως υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός της να περιέχει «πίσω πόρτες» για τις κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατήγγειλε τον «τρωικό ίππο» που είναι κατ’ αυτόν ο εξοπλισμός του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού. Συνέπεια της συμμετοχής της Huawei στην κατασκευή των δυτικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς, υποστήριξε, θα είναι να μεταφέρονται τα δεδομένα όλων των χρηστών «στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα» και «στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες».