Πολάκης: Όχι Φραγκίσκο Κουτεντάκη, δεν θα κυβερνήσουμε όπως περιγράφεις...

Πολάκης: Όχι Φραγκίσκο Κουτεντάκη, δεν θα κυβερνήσουμε όπως περιγράφεις...

Ένα άρθρο του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, συντονιστή του γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή που δημοσιεύτηκε στην Αυγή και ξεκαθαρίζει ότι «πρέπει να τεθούν δημοσιονομικές προτεραιότητες», βάζοντας τέλος στο αφήγημα του Λεφτόδεντρου και στην πλειοδοτική λογική του «λεφτά υπάρχουν» ήταν αρκετό για να προκαλέσει την «οργή» του Πάυλου Πολάκη κατά του «συντρόφου» του.

Και να του απευθυνθεί «προειδοποιώντας» τον πως δεν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τα περιγράφει αυτός και κάποιοι «σύμβουλοι επενδύσεων τραπεζών….».

Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή όπως και στην τριμηνιαία έκθεση έτσι και στο άρθρο του επισημαίνει την πραγματικότητα που όμως αντίκειται στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και στις θέσεις της πολιτικής του ηγεσίας και των στελεχών που μοιράζουν αφειδώς χρήματα μέσω υποσχέσεων που όπως υποστηρίζουν θα υλοποιηθούν όταν η «προοδευτικη κυβέρνηση» αναλάβει την εξουσία για να «σώσει τη χώρα».

Τι έγραψε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης και προκάλεσε τη μήνη της «Πολάκης Patrol» όπως την είχε αναφέρει σε άρθρο της στο liberal η Κατερίνα Γαλανού εκφράζοντας και την απορία της διότι δεν είχε διαπιστώσει κατά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης κάποια παρέμβαση του Παύλου Πολάκη; Όσα υποστηρίζουν αυτοί που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα και δεν κρύβονται πάλι πίσω από αυταπάτες.

Μεταξύ άλλων ότι:

  • Το πληθωριστικό κύμα, κυρίως στην ενέργεια, είχε ξεκινήσει νωρίτερα και συνδεόταν με την απότομη επαναφορά της ζήτησης μετά την πανδημία, καθώς και με την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  • Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε προς το χειρότερο τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.
  • Πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι οι αυξήσεις δεν θα υποχωρήσουν σύντομα. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι να επεκταθούν και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων.
  • Οι τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών δεν φαίνεται ότι θα επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία, ακόμη και αφού σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
  • Το κράτος δεν υπάρχει έξω από την πραγματική οικονομία, αλλά αποτελεί μέρος της. Για την ακρίβεια, εισπράττει από κάποιους πολίτες και πληρώνει κάποιους άλλους πολίτες. Η διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών, δηλαδή το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθορίζει τη μεταβολή του δημόσιου χρέους, που με τη σειρά του επηρεάζει τις μελλοντικές δαπάνες. Με άλλα λόγια, μια αύξηση των δημόσιων δαπανών μπορεί να χρηματοδοτηθεί με δύο τρόπους: φορολογία και δανεισμό.
  • οι συνέπειες του πληθωρισμού είναι ασύμμετρες. Δεν επιβαρύνονται όλοι οι πολίτες στον ίδιο βαθμό, ενώ υπάρχουν σαφέστατα και αυτοί που επωφελούνται. Επομένως, το κράτος δεν χρειάζεται να στηρίξει το σύνολο των πολιτών, αλλά μόνο εκείνους που πλήττονται και ανάλογα με τον βαθμό που πλήττονται.
  • Το εύρος της οικονομικής στήριξης που μπορεί να προσφέρει το κράτος στους πολίτες συνδέεται ευθέως είτε με τη δυνατότητά του να φορολογήσει είτε με την αύξηση του χρέους που μπορεί να επωμιστεί.
  • Τα δημοσιονομικά περιθώρια ενός κράτους ορίζονται από τις συνθήκες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
  • Αν δεχτούμε ότι το σημερινό ύψος του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση εκτεταμένων παρεμβάσεων από δανεισμό, απομένουν δύο επιλογές. Είτε να περιοριστεί η έκταση των παρεμβάσεων, στοχεύοντας αποκλειστικά στις πιο ευάλωτες κατηγορίες πολιτών ώστε να περιοριστεί το κόστος, είτε να αυξηθεί η φορολογία σε κάποιες κατηγορίες πολιτών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις μεγαλύτερης κλίμακας. Και οι δύο επιλογές είναι εφικτές -όπως και κάποιος συνδυασμός τους-, καμία όμως δεν είναι ευχάριστη.

Το άρθρο καταρρίπτει την πλειοδοτική λογική της αντιπολίτευσης. Προέρχεται από έναν... σύντροφο όπως τον καταγράφει ο Παύλος Πολάκης και όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την αντίδρασή του μέσω ανάρτησης στα σόσιαλ μίντια. Και αφού υπενθυμίζει στον «σύντροφο» Φραγκίσκο Κουτεντάκη ότι είναι... σύντροφος τον κατηγορεί εμμέσως πως αυτά που λέει είναι η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκης επισημαίνοντάς του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυβερνήσει με τον τρόπο που περιγράφει αυτός «και κάποιοι σύμβουλοι επενδύσεων τραπεζών….».

«Όχι Φραγκίσκο Κουτεντακη (σύντροφε πρώην γενικέ γραμματέα του γενικού λογιστηρίου του κράτους, επί ημερών μας και τώρα συντονιστή του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής).

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ!!! Αυτά τα λέει και ο Μητσοτάκης κι ας μην τα κάνει ούτε αυτά!

Χρειαζόμαστε:

-Μισθό στα 800 ευρώ!

-Μείωση φόρων στα καύσιμα και στα είδη διατροφής 

-Ενεργοποίηση των λιγνιτών

-ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ των κερδών των εταιρειών του ηλεκτρικού ρεύματος.

-Στήριξη μικρομεσαίων και αγροτών με αναδιάταξη της κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αφενός και με διαγραφή  χρέους επιστρεπτέας και επιδότηση ζωοτροφών, λιπασμάτων καυσίμων αφετέρου.

Δηλαδή με δυο λόγια: Μέτρα στήριξης του συνόλου της κοινωνίας, μέτρα στήριξης της ζήτησης και της Ανάπτυξης και ΟΧΙ μόνο στήριξη των ευάλωτων και να μην ακουμπήσουμε τον μεγάλο πλούτο!!!

Τώρα είμαστε εκτός μνημονίων, Υπενθυμιζω αν το έχεις ξεχάσει……

Πρέπει να αμφισβητήσουμε μαζί με άλλους λαούς και προοδευτικές κυβερνήσεις της Ευρώπης το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο των Γερμανών και λοιπών!!!

ΥΓ1.Σου θυμίζω πως τη γραμμή των υπερπλεονασμάτων τα οποία έφτασαν σε δυσθεώρητα  ύψη το «μαξιλάρι» (το οποίο γλεντάει ο Μητσοτάκης δυο χρόνια με απευθείας αναθέσεις) το πληρώσαμε, αφού καθυστερήσαμε μετά τον Αύγουστο του 2018 να ανακουφίσουμε τα κοινωνικά στρώματα που το συσσώρευσαν.

ΥΓ2.Επίσης, να σου θυμίσω πως όταν τσακωθήκαμε για το «επίδομα αγόνου» στους αγροτικούς γιατρους (400 ευρώ) για το οποίο είχα βρει τα χρήματα από κωδικούς του προϋπολογισμού του Υπ Υγείας και το οποίο ΔΕΝ ΗΘΕΛΕΣ να δώσουμε γιατί και καλά «η αριστερά δεν δίνει επιδόματα», ΦΑΝΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ, όταν μετά την επιμονή μου δόθηκε και από 50 αγροτικά ιατρεία που είχαν γιατρούς σε σύνολο 300 πανελλαδικά που ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε το φθινόπωρο του 15 που αρχίσαμε να κυβερνάμε, παραδώσαμε όταν φύγαμε 390 αγροτικά ιατρεία καλυμμένα με γιατρούς σε σύνολο 430 που τα είχαμε φτάσει!!!! (δινοντας  και δυνατότητα να εφημερεύουν στην έδρα τους ή σε κέντρα Υγείας αυξάνοντας και αυτό το κονδύλι).

Κατάλαβες Φραγκίσκο; Και σταματώ εδώ με μια κουβέντα μόνο: ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙΣ!!! (εσύ και κάποιοι σύμβουλοι επενδύσεων τραπεζών….)».

Η τοποθέτηση Πολάκη σαφής. Δείχνει την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτει ότι στόχος είναι μια άκρατη παροχολογία ανάλογη με αυτή του προγράμματος Θεσσαλονίκη. Και επιβεβαιώνει πως όποιος έχει διαφορετική τοποθέτηση ακόμη και εντός κόμματος βρίσκεται ενώπιον της γνωστής διαδικασίας που από πολλά στελέχη έχει αναφερθεί ως bullying...