Ποιους αφορά η έκτακτη ενίσχυση των Χριστουγέννων

Ποιους αφορά η έκτακτη ενίσχυση των Χριστουγέννων

Στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως σε αυτοαπασχολούμενους αλλά και μισθωτούς που δεν ενισχύθηκαν επαρκώς από τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, σχεδιάζει να διοχετεύσει το οικονομικό επιτελείο την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα Χριστούγεννα, την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην Βουλή.

Πίσω από την επιλογή της κυβέρνησης κρύβεται η υποχρέωση της Ελλάδας αλλά και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε όλοι οι πόροι που διοχετεύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό να αφορούν σε μέτρα στήριξης πληγέντων από την πανδημία. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που τουλάχιστον προς το παρόν, είναι περιορισμένες οι πιθανότητες να καταλήξουν χρήματα σε χαμηλοσυνταξιούχους με μοναδικό επιχείρημα ότι αυτοί εξαιρέθηκαν από την λίστα των δικαιούχων με τα αναδρομικά.

Δεν αποκλείεται βέβαια, ειδικές επιμέρους ομάδες χαμηλοσυνταξιούχων να συμπεριληφθούν στον τελικό κατάλογο της έκτακτης ενίσχυσης, ειδικά εφόσον τεκμηριωθεί ότι έχουν πληγεί από την πανδημία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι περιπτώσεις συνταξιούχων, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη λάβει την σύνταξή τους, λόγω και της δυσλειτουργίας που έχει προκαλέσει στο ΕΦΚΑ η πανδημία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ανάμεσα στις ομάδες για τις οποίες εξετάζεται να δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό (καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον κλάδο), καθώς επίσης οι μακροχρόνια άνεργοι που έχουν χαμηλό φορολογητέο εισόδημα, αλλά και ακίνητη περιουσία κάτω από κάποιο όριο, αλλά και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Στην ίδια κατηγορία πιθανώς μπουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή, για τους οποίους εξετάζεται να λάβουν το δώρο των Χριστουγέννων στον ονομαστικό τους μισθό και όχι με αναφορά τα 534 ευρώ, Τέλος, παρόμοιες σκέψεις ενίσχυσης γίνονται και για τους υγειονομικούς, που πιθανώς να λάβουν ένα ποσό εφάπαξ όπως και το περασμένο, ως ελάχιστον ένδειξη αναγνώρισης των υπεράνθρωπων προσπαθειών που έχουν καταβάλει και καταβάλλουν.

Χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της Βουλής είχε εξαγγείλει ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών για τα Χριστούγεννα. «Το πόσα χρήματα θα δώσουμε και το πώς θα τα δώσουμε, είναι ζήτημα που θα εξειδικεύσει το οικονομικό επιτελείο. Αλλά από την στιγμή που υπάρχει η ταμειακή δυνατότητα και εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν νοικοκυριά που έχουν μείνει έξω από το πλαίσιο προστασίας, τότε η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.