Ποιος θα πληρώσει τον «λογαριασμό» του Δεκεμβρίου

Ποιος θα πληρώσει τον «λογαριασμό» του Δεκεμβρίου

Με κλειστά τα εστιατόρια, τις καφετέριες και την νυχτερινή διασκέδαση αλλά και με την λιανική να υπολειτουργεί προσπαθώντας να καλύψει τη ζήτηση με… click away, o Δεκέμβριος αναμένεται ότι θα κλείσει με απώλειες τζίρου άνω των 7-8 δισ. ευρώ για το σύνολο της οικονομίας. Ενα ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου στο 25-30% της συνήθους οικονομικής δραστηριότητας για τον συγκεκριμένο μήνα η οποία «μετριέται» με τιμολόγια της τάξεως των 27-28 δισ. ευρώ. 

Ο λογαριασμός θα έρθει άμεσα στις επιχειρήσεις οι οποίες θα κληθούν με τα εξαιρετικά μειωμένα έσοδα, να καλύψουν τις ανάγκες οι οποίες δεν μηδενίζονται όπως ο τζίρος. Ο λογαριασμός, θα φτάσει όμως και στο δημόσιο που θα κληθεί να «μετρήσει» τη ζημιά στον κρατικό προϋπολογισμό σε δύο… δόσεις : Η πρώτη δόση θα είναι στο τέλος Ιανουαρίου όταν θα πρέπει να εισπραχθεί ο ΦΠΑ του δ’ τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία και του Δεκεμβρίου για τους επαγγελματίες με διπλογραφικά βιβλία.

Με κλειστό το λιανεμπόριο (πλην supermarket και φαρμακείων), με τα πρατήρια καυσίμων να υπολειτουργούν και τους υπόλοιπους εμπόρους να παλεύουν με τα τιμολόγια και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να είναι εξαιρετικά μειωμένα. Η μεγάλη ζημιά όμως, θα φανεί με καθυστέρηση το καλοκαίρι όταν θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020. Σε μια συνήθη χρονιά, τα φορολογητέα κέρδη των νομικών προσώπων, ανέρχονται περίπου στα 14 δις. ευρώ. Φέτος, αν ξεπεράσουν –αθροιστικά- τα 6-7 δις. ευρώ θα πρόκειται περί …θαύματος καθώς η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα εν μέσω Χριστουγέννων θα μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των νομικών προσώπων που θα κατορθώσουν να εμφανίσουν κέρδη. Σε έναν… πληθυσμό περίπου 340-350.000 νομικών προσώπων, είναι ζήτημα αν θα εντοπιστούν του χρόνου πάνω από 40-50.000 επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν θετικό αποτέλεσμα στην τελευταία γραμμή του ισολογισμού τους.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πιθανότητες… καθίζησης των φορολογητέων εσόδων από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Τα 4 δις. ευρώ που εισπράττει κάθε χρόνο το δημόσιο από τον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων, έγιναν λιγότερα από 2,5 δις. ευρώ το 2020 λόγω και της μείωσης της προκαταβολής φόρου. Για το 2021, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο αυτή η πρόβλεψη θα επιβεβαιωθεί. Το πιθανότερο είναι ότι η ζημιά του 2020 (και ιδιαίτερη αυτή που θα γίνει μέσα στα Χριστούγεννα) θα αποτυπωθεί ως μια ακόμη «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα της επόμενης χρονιάς.