Ποιος θα πάρει τους οπαδούς του Σάντερς;

Ποιος θα πάρει τους οπαδούς του Σάντερς;

Η απόσυρση του Μπέρνι Σάντερς από την διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ήταν σχεδόν αναμενόμενη, με το ερώτημα τώρα να μετατοπίζεται στη βάση των οπαδών του οι οποίοι έχουν σύνθημα "Μπέρνι ή τίποτα".

Ο Σάντερς στα τέλη Φεβρουαρίου θεωρούνταν φαβορί για το χρίσμα μετά τις νίκες του στην Αϊόβα, την Νεβάδα και το Νιου Χάμσαϊρ. Όμως, η επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στην Νότια Καρολίνα και η στήριξη που έλαβε στη συνέχεια από τους Πιτ Μπουτιζιτζ, Έιμι Κλομπουσαρ και Μπετό Ο' Ρουρκ, αποδείχθηκε καθοριστική για να κερδίσει την "Σούπερ Τρίτη". 

Αρκετοί από τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του Σαντερς που τοποθετείται στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, κατηγόρησαν το "κατεστημένο" για την παραπάνω εξέλιξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του Γερουσιαστή του Βερμόντ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε μήνυμα προς τους οπαδούς του Σαντερς να στηρίξουν αυτόν και όχι τον Μπάιντεν ενόψει των εκλογών. Το 2016 άλλωστε, ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Τραμπ επικράτησε εναντίον της Χίλαρι Κλίντον οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στους οπαδούς του Σαντερς οι οποίοι ψήφισαν "αντισυστημικα".

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση που έγινε μετά τις εκλογές του 2016, από το Congressional Election Survey, το 12-14% των ψηφοφόρων του Σάντερς δεν ψήφισαν την Κλίντον, την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος δηλαδή, αλλά τον Ντόναλντ Τραμπ. Τότε, περίπου 200,000 ψηφοφόροι των πολιτειών του Μίσιγκαν, της Πενσυλβάνια και του Ουισκόνσιν οι οποίοι είχαν στηρίξει τον Σάντερς, ψήφισαν τον Τραμπ δίνοντας του τη νίκη. 

Τότε, σε μεγάλο βαθμό είχε παίξει ρόλο και η αμφίσημη στάση του ίδιου του Σαντερς ο οποίος δεν έδωσε την θερμή του στήριξη στην Χίλαρι Κλίντον. Νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης είχε ρίξει μάλιστα ο ίδιος ο Τραμπ και οι οπαδοί του, οι οποίοι διακινούσαν θεωρίες ότι η Χίλαρι Κλίντον "έκλεψε" το χρίσμα μέσα από τα χέρια του Σάντερς με εκλογικά "μαγειρέματα".

Αυτή τη φορά ο Τραμπ σύμφωνα με την ιστοσελίδα Morning Consult ποντάρει οχι τόσο στη ψήφο των οπαδών του Σαντερς αλλά στην απόχη τους. Για τον λόγο αυτό, καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές θα συνεχίσει σύμφωνα με την ίδια πηγή να παίζει το χαρτί του αντισυστημικου. Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής του Βερμόντ φαίνεται να έχει διαφορετική γνώμη καθώς σημειώνει ότι θα στηρίξει με θέρμη τον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ορθά κοφτά ότι "ο εχθρός είναι ο Τραμπ και κανείς άλλος".