Ποιος θα διαδεχθεί στον Μ. Σεντένο στο Eurogroup

Ποιος θα διαδεχθεί στον Μ. Σεντένο στο Eurogroup

Το δρόμο για νέο επικεφαλής του Eurogroup ανοίγει η αποχώρηση του Μάριο Σέντενο από το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας, στις 15 Ιουνίου, με τα ονόματα από την Ισπανία και το Λουξεμβούργο να ακούγονται ήδη για τη θέση.

Άλλωστε, ανεξάρτητα με το αν ο Σεντενο παρέμενε στην θέση του υπουργού, η αίσθηση στις Βρυξέλλες ήταν ότι ούτως ή άλλως θα αναζητούνταν ο αντικαταστάτης του, καθώς αρκετές χώρες φέρονται να μην ήταν ευχαριστημένες με τις επιδόσεις του.

Εκφράζοντας την δυσαρέσκεια αυτή ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος Ζακ Ντελόρ, Λουκάς Γκουτενμπεργκ, έγραψε στο Twitter "Ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup χρειάζεται ένα σχέδιο για το πώς θα γίνει ξανά χρήσιμο, αλλιώς πρέπει να το καταργήσουμε".

Έτσι λοιπόν, φαβορί για την θέση θεωρείται η Νάντια Καλβίνο, Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, η οποία ήταν υποψήφια για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά αποσύρθηκε. H Καλβίνο η οποία έχει εμπειρία από τα ευρωπαϊκά όργανα, θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα στελέχη της κυβέρνησης Σάντσεθ.

Ωστόσο η υποψηφιότητα της Καλβίνο σε συνδυασμό με την παρουσία του Πάολο Τζεντιλόνι, στο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών της Κομισιόν, ενδέχεται να αποτελέσει θέμα ιδίως για τις χώρες του Βορρά. Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος λοιπόν είναι ο Πιερ Γκραμενια, Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου. Ήδη το όνομα του έπεσε στο τραπέζι σε πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ η οποία έκανε λόγο για "τον ιδανικό υποψήφιο από πλευράς τήρησης των ισορροπιών".