Ποιος μπορεί να μιλήσει πολιτικά με τον Ηλία Κασιδιάρη;

Ποιος μπορεί να μιλήσει πολιτικά με τον Ηλία Κασιδιάρη;

Ένα σχόλιο του Κώστα Βαξεβάνη στο twitter, πως με τον Ηλία Κασιδιάρη μπορεί κάποιος να μιλήσει πολιτικά, έφερε στη μνήμη τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή.

Από την καταγγελία του 2014 ότι η τότε κυβέρνηση «μεθόδευε» να θέσει «εκτός νόμου αυτό το κόμμα» και την κοινή παρουσία στο Καστελόριζο μέχρι τις «ευπρόσδεκτες και μη ψήφους», τις καθυστερήσεις στη δίκη, την παρέλευση 18μήνου λόγω αδυναμίας εύρεσης κατάλληλης αίθουσας και την μείωση της ποινής για τον «διευθυντή» εγκληματικής οργάνωσης μέσω της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει από νωρίς να μιλήσει με την Χρυσή Αυγή. Στην πλατεία των αγανακτισμένων ουδέποτε προέκυψε σύγκρουση μεταξύ των ομάδων που είχαν κατορθώσει να οριοθετήσουν χώρους με κοινό στόχο την είσοδο στη Βουλή. Και ήταν λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2015 όταν ο Νίκος Βούτσης δήλωνε στη Βουλή, με αφορμή τις συλλήψεις από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ ότι «εν παρενθέσει λέω ότι γίνεται μια μεθόδευση, απ΄ότι φαίνεται για να τεθεί αυτό το κόμμα εκτός Βουλής».

Κατηγορούσε δηλαδή την τότε κυβέρνηση Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ πως επιδιώκουν να θέσουν εκτός νόμου την Χρυσή Αυγή, έχοντας απώτερους στόχους. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή την αντιμετώπισε ως εργαλείο αφαίρεσης ψήφων από τα άκρα της Ν.Δ, ενώ ως κυβέρνηση επιχείρησε να την πριμοδοτήσει.

Χαρακτηριστικότερη όλων των περιπτώσεων αυτή με πρωταγωνιστή και πάλι τον Νίκο Βούτση. Ως πρόεδρος της Βουλής και με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου το 2016 δήλωνε απαντώντας σε ερώτηση κατά την παρουσία του στον ΣΚΑΪ, σχετικά με το αν αποδέχεται το κυβερνών κόμμα τις ψήφους της Χρυσής Αυγής:

«Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», προσθέτοντας πάντως ότι η φράση του δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή. Ταυτόχρονα όμως δήλωνε ότι «περιμένουμε να δούμε τι θα πεί και η Χρυσή Αυγή».

Επιστέγασμα όμως της δυνατότητας να υπάρξει πολιτική συζήτηση με την άκρα δεξιά και τον Ηλία Κασιδιάρη που εγκατέλειψε όπως λέγεται τη Χρυσή Αυτή για να φτιάξει δικό του κόμμα, ήταν η κοινή επίσκεψη στο Καστελόριζο.

Προσκεκλημένοι του τότε υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν πλάι πλάι στο νησί.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό πως τα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η δίκη για τη Χρυσή Αυγή και τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο εμφάνισε καθυστερήσεις. Η αναζήτηση κατάλληλης αίθουσας για τη διεξαγωγή της πολύμηνη.

Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων ήταν να παρέλθει το 18μηνο και να απελευθερωθούν τα στελέχη της ακροδεξιάς οργάνωσης

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επέρριπτε τις ευθύνες για την καθυστέρηση στους αργούς ρυθμούς της Δικαιοσύνης. Βέβαια ήρθε στην πορεία ένας άλλος υπουργός Δικαιοσύνης της τότε κυβέρνησης ο οποίος λίγες ημέρες πριν τις εκλογές άλλαξε τον εκλογικό νόμο. Και μέσα σε όλα μείωσε και την προβλεπόμενη ποινή για τους διευθυντές εγκληματικών οργανώσεων.

Βέβαια και η Χρυσή Αυγή συνομιλούσε πολιτικά και με την ψήφο της. Μέχρι και την Βασιλική Θάνου ψήφισε για πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε μια δύσκολη για την ακροδεξιά οργάνωση περίοδο.

Το να μπορεί να συνομιλεί κανείς πολιτικά με τον Ηλία Κασιδιάρη, κορυφαίο στέλεχος, νούμερο 2 μέχρι προχθές, της Χρυσής Αυγής είναι κάτι που χρήζει διευκρινήσεων. Και για τους λόγους για τους οποίους μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Η αναφορά του Κώστα Βαξεβάνη, που θέλησε με αυτό να «πικάρει» και τον Κ. Μπογδάνο, δείχνει τουλάχιστον πως κάποιες πολιτικές δυνάμεις, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, έχουν τη δυνατότητα της επικοινωνίας και των πολιτικών αναλύσεων.

Σίγουρα όμως υπάρχουν πλευρές που δεν συνομιλούν με κανένα από τα στελέχη οργάνωσης που εκφράζουν ανάλογες φασιστικές θέσεις. Τουλάχιστον ο Σταύρος Δήμας ως υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής είχε δηλώσει πως δεν θα δεχθεί να προσμετρηθούν υπέρ του ενδεχόμενες θετικές ψήφοι προερχόμενες από την άκρα δεξιά.