8ος χρόνος, ημέρα 2397η
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην Αττική

Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην Αττική
Eurokinissi

Κλειστοί παραμένουν δρόμοι σε περιοχές της Αττικής, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των οδηγών και την μεταφορά τους σε ασφαλείς σημεία. Κλειστή και η Αττική Οδός. Η Περιφέρεια Αττικής σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως είναι ανοικτό το 98% του κεντρικού οδικού δικτύου αρμοδιότητάς της. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ σε μεγάλο μέρος των περιφερειακών δρόμων του νομού υπάρχουν προβλήματα.

Στην κυκλοφορία επανήλθε ο οδικός άξονας Λεωφόρο Καρέα - Κατεχάκη, μετά την απομάκρυνση των βαρέων οχημάτων που τον είχαν κλείσει, ενώ συνεχίζουν τα συνεργεία να απομακρύνουν τα ακινητοποιημένα οχήματα από τη Λ. Μεσογείων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να καλούν τους ιδιοκτήτες τους να προσέλθουν για να μετακινήσουν τα οχήματά τους.

Αργά το απόγευμα αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Παν. Κανελλοπούλου και στα δυο ρεύματα, από τη λεωφόρο Μεσογείων προς την περιφερειακή Υμηττού (προς Ηλιούπολη) και στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στην Ηλιούπολη, και στα δυο ρεύματα, από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περιφερειακή Καρέα, που ήταν κλειστές, βάσει πρότερης ανακοίνωσης της ΕΛΑΣ.

Σταδιακά αποκαθίσταται και η λειτουργία των σηματοδοτών, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση της Περιφέρειας βρίσκονται στους δρόμους 100 οχήματα κάθε τύπου (jcb, εκχιονιστικά, γερανοί ΟΒΒΟ, φορτωτές, φορτηγά, οχήματα 4Χ4).

Στη μεσημεριανή ενημέρωσή της η Ελληνική Αστυνομία γνωστοποίησε σε ποια σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής έχει διακοπεί η κυκλοφορία και σε ποια διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ειδικότερα:

Διακοπή της κυκλοφορίας:

 1. Λεωφόρος Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.
 2. Παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών.
 3. Οδός Διονύσου, από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο (Πεντέλη).
 4. Νέα εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από στο ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060), μέχρι την χ/θ 58,520 (όρια Αττικής) απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.
 5. Επί της συνέχειας της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό.
 6. Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη.
 7. Επί της ανωνύμου οδού (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος Καλοπούλα προς τον Υμηττό.
 8. Λ. Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας «Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
 9. Οδός Τατοΐου από το ύψος της οδού Χλόης έως τα Βασιλικά Κτήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
 10. Οδός Τατοΐου από το ύψος του οικισμού Άγιος Μερκούριος έως το ύψος της Ιπποκράτειου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
 11. Ε.Ο. Οινόης-Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία.
 12. Ε.Ο. Μεγάρων-Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 12ο χλμ. θέση Λούμπα προς τα Μέγαρα.
 13. Αττική Οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος
 14. Περιφερειακή Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος
 15. Περιφερειακή Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος
 16. Επαρχιακή οδός Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη χ/θ 7 στα Μέγαρα.
 17. Επαρχιακή οδός Μεγάρων Χανίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη θέση Δίστρατο (χ/θ 5) στην περιοχή των Μεγάρων

Κίνηση των οχημάτων μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες:

 1. Επί της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
 2. Επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θήβας, από ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon έως τα όρια Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Αθηνών - Λαμίας

Την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της Αθηνών-Λαμίας, από τη γέφυρα Καλυφτάκη (χ/θ 20,60) έως τα όρια του νομού Αττικής (χ/θ 58,520), από τις 14:45, ανακοίνωσε, πριν από λίγο, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Όπως σημειώνει η Τροχαία Αττικής, η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας είχε ληφθεί «για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων».

Τι αναφέρει ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, η προσωρινή διακοπή και ο αποκλεισμός οδηγών σε οδικούς άξονες της αρμοδιότητάς της, οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και όχι στην ίδια. Όπως αναφέρει αυτοί είναι:

 • Η μεγάλη ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που εκδηλώθηκαν νωρίτερα από ότι αναμενόταν σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις της ΕΜΥ.
 • Το γεγονός ότι χιλιάδες οχήματα αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα τους κεντρικούς δρόμους, αφού η πρόσβαση τους μέσω άλλων οδών την αδύνατη, χωρίς να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες, με αποτέλεσμα να ακινητοποιούνται και να μην είναι δυνατή η πρόσβαση και το έργο των μηχανημάτων εκχιονισμού.
 • Η αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και το κλείσιμο των υπηρεσιών του δημοσίου στις 12 το μεσημέρι, που είχε ως αποτέλεσμα το συγκεκριμένο διάστημα και για τις επόμενες ώρες να συγκεντρωθεί στους κυρίους οδικούς άξονες ακόμη μεγαλύτερος αριθμός οχημάτων, χωρίς αλυσίδες, κι ενώ εκδηλωνόταν με μεγάλη ένταση η χιονόπτωση.
 • Μεγάλο ρόλο στην υπερφόρτωση των οδικών αξόνων επίσης έπαιξε η αδυναμία των παραχωρησιούχων της Νέας Οδού να κρατήσουν ανοικτή την Ε.Ο. Αθήνας Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να εκτρέπεται η κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων στους άλλους δρόμους. Για τον εγκλωβισμό χιλιάδων συμπολιτών μας στην Αττική Οδό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για την απόδοση των οποίων ευθυνών.
 • Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι κάποιοι κύριοι οδικοί άξονες όπως η Κατεχάκη έκλεισε με εντολή της Τροχαίας, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση ατυχημάτων λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.

Ζητείται από τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Πολιτικής Προστασίας.