Ποιο θα είναι φέτος το «αυτοκίνητο της χρονιάς»;

Ποιο θα είναι φέτος το «αυτοκίνητο της χρονιάς»;

Ο ανεξάρτητος θεσμός «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα» ανακοίνωσε χθες το top-10 των νέων μοντέλων που λανσαρίστηκαν φέτος στην ελληνική αγορά και θα διεκδικήσουν τον τίτλο «Αυτοκίνητο του 2022» που θα απονεμηθεί μετά από σχετική ψηφοφορία σε ειδική εκδήλωση στα μέσα Δεκεμβρίου.

Τα καλύτερα δέκα, από ένα σύνολο που ξεπερνά τα είκοσι, εντελώς νέα μοντέλα που ξεκίνησαν φέτος την πορεία τους στην ελληνική αγορά επέλεξαν οι 26 δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου - μέλη του θεσμού «Αυτοκίνητο της Χρονιάς για την Ελλάδα», μεταξύ των οποίων και ο ειδικός συνεργάτης του liberal.gr, Νίκος Λουπάκης, που είναι και πρόεδρος του θεσμού. 

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε προχθές, 15 Νοεμβρίου 2021, στοιχείο που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση, καθώς φέτος ο θεσμός αυτός κλείνει φέτος 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο χώρο του αυτοκινήτου, με στόχο την αντικειμενική ενημέρωση του Έλληνα καταναλωτή και τη διευκόλυνσή του στη διαδικασία επιλογής - αγοράς αυτοκινήτου. 

Γιατί τα αυτοκίνητα που ψηφίζουν για την τελική δεκάδα, αλλά και το ίδιο το αυτοκίνητο της χρονιάς, επιλέγονται με βάση το κατά πόσον ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα τους (με βάση δηλαδή το μέγεθος, αλλά και τις ιδιαίτερες δυνατότητες που οφείλουν να έχουν – πχ. κίνηση εκτός ασφάλτου αν είναι SUV), την ασφάλεια (ενεργητική και παθητική) που προσφέρουν σε οδηγό και επιβάτες, την τεχνολογία που ενσωματώνουν, την κατανάλωση και το κόστος χρήσης, τη φιλικότητα προς το περιβάλλον και, φυσικά, τη σχέση κόστους-αξίας, δηλαδή το λεγόμενο value for money. Όλα αυτά πάντα υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων συνθηκών της χώρας μας και τις ιδιαίτερες προτεραιότητες που θέτουν οι Έλληνες οδηγοί.

Οι δέκα φετινοί φιναλίστ, λοιπόν, είναι με αλφαβητική σειρά οι εξής:

  • Citroen C4 C-Cross
  • Dacia Sandero
  • Fiat 500e
  • Ford Mustang Mach-E
  • Hyundai Bayon
  • Hyundai Tucson
  • Nissan Qashqai
  • Opel Mokka
  • Renault Arkana
  • Skoda Enyaq IV

Ενδεικτικό των αλλαγών που συντελούνται στο χώρο του αυτοκινήτου είναι το γεγονός ότι από τα 17 μοντέλα που ήταν τελικώς υποψήφια για τη δεκάδα τα εννιά ήταν πλήρως ηλεκτρικά (Audi Q4 e-tron / Sportback e-tron, BMW iX3, Fiat 500e, Ford Mustang Mach-E, Honda e, Mercedes EQA, Skoda Enyaq IV, Volkswagen ID.4, Volvo XC40 Recharge), ενώ δύο ακόμα μοντέλα είναι διαθέσιμα και σε συμβατικές και σε πλήρως ηλεκτρική έκδοση (Citroen ë-C4 Electic & Opel Mokka e).

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του «Αυτοκινήτου του 2022» θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, λόγω των ιδιαίτερα βεβαρυμμένων υγειονομικών συνθηκών. Ακριβής ημερομηνία και λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Τα «αυτοκίνητα της χρονιάς» των προηγουμένων ετών παρατίθενται στον παρακάτω  πίνακα. Σημειώστε ότι το «Αυτοκίνητο του 2007» αναδείχθηκε σε ειδική εκδήλωση στην πίστα των Σερρών, τον Δεκέμβριο του 2006.