Ποινικές διώξεις σε Δούρου, Ψινάκη και ακόμη 18 άτομα για το Μάτι

Ποινικές διώξεις σε Δούρου, Ψινάκη και ακόμη 18 άτομα για το Μάτι

Ποινικές διώξεις σε βάρος 20 προσώπων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, άσκησαν οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, η οποία οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Πέραν της Ρ. Δούρου και του Ηλ. Ψινάκη, οι διώξεις για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονίες από αμέλεια και σωματικές βλάβες από αμέλεια με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου, βαρύνουν τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τζερούδη, τον νυν αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, που τότε ήταν υπαρχηγός καθώς και τον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.

Στη δίωξη επίσης περιλαμβάνεται και ο 65χρονος που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης, από όπου ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά, εξαπλώθηκε και κατέληξε να κατακάψει το Μάτι και τη γύρω περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης για τα συγκεκριμένα αδικήματα, ωστόσο υπό εξαιρετικές περιστάσεις οι ποινές γίνεται να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια. Επιπλέον η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Παράλληλα φέρεται να εκδόθηκε και απαλλακτική διάταξη από την εισαγγελία για τέσσερα άτομα, των οποίων τα ονόματα είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων, χωρίς όμως να προκύψει ένδειξη ενοχής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια της. Συγκεκριμένα στη δικογραφία γίνεται λόγος για απόλυτη ασυνεννοησία, για γενικευμένες ευθύνες των συναρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και εγκληματικά λάθη και παραλείψεις κατά την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ταυτόχρονα αξιολογούνται παραλείψεις στο στάδιο της πρόληψης από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται 350 καταθέσεις μαρτύρων οι οποίοι περιγράφουν τις τρομακτικές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού.

Την έρευνα διενέργησαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος.