Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» - Τι ισχύει για κυκλοφορία

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» - Τι ισχύει για κυκλοφορία

Αλλαγές στα sms ελέγχου των μετακινήσεων ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, που θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 π.μ. της Πέμπτης έως τις 6 π.μ. της 16ης Μαρτίου, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.  Συγκεκριμένα, θα ισχύουν οι εξής διαφοροποιήσεις σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως επιδημιολογικού κινδύνου:

Στο SMS 2 για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά και στο SMS 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα.

Για το SMS 6 που αφορά στην άθληση, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να στείλει κωδικό 6 κανείς σε όλη την Ελλάδα να μεταβεί με το αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

Στη μετακίνηση με SMS 4 τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ' εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.

«Πρέπει να φανούμε ευέλικτοι στα μέτρα που αποφασίζουμε αλλά άκαμπτοι στην τήρησή τους από όλους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε. Γι’ αυτό για τις επόμενες εβδομάδες, υιοθετούμε το σκεπτικό, τη λογική του προηγούμενου Μαρτίου. Μένουμε σπίτια μας, μένουμε στη γειτονιά μας και όταν πρέπει να μετακινηθούμε μετακινούμαστε στην μικρότερη δυνατή απόσταση», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την εξαγγελία των αλλαγών στις μετακινήσεις

Δεκαεννιά περιοχές σε «βαθύ κόκκινο»

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, στο «βαθύ κόκκινο» θα είναι από αύριο οι Αττική Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο, Εύβοια (εκτός από τη Σκύρο) και ο δήμος Καλυμνίων.

Στις περιοχές αυτές αναστέλλεται η τέλεση γάμων και βαπτίσεων, ενώ οι κηδείες θα επιτρέπονται μόνο με παρουσία εννέα ατόμων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας μπαίνουν στο «κόκκινο».

Εξαίρεση αποτελεί η περιφέρεια Λάρισας όπου τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, 6 Μαρτίου προκειμένου να γίνει η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η κυκλοφορία δεν θα επιτρέπεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς θα ξεκινά στις 7 μ.μ. αντί για τις 6 μ.μ.. Μόνες εξαιρέσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και θα ισχύει έως τις 5 το πρωί.

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη η απαγόρευση τα Σαββατοκύριακα θα αρχίζει πλέον στις 7 μ.μ.

Τι ισχύει για τα σχολεία

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, βρίσκεται σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των Λυκείων. Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής.

Αυξημένοι έλεγχοι 

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι και στις γειτονιές, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στους ελέγχους στους χώρους εργασίας, που μαζί με τις συνάξεις στα σπίτια αποτελούν τις βασικές αιτίες εξάπλωσης της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.