Ποιες οι σημαντικότερες αλλαγές - Live η παρουσίαση
Εργασιακό νομοσχέδιο

Ποιες οι σημαντικότερες αλλαγές - Live η παρουσίαση

Ένα νέο τοπίο στην αγορά εργασίας επιδιώκει να διαμορφώσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας το οποίο παρουσιάζεται από τον Κωστή Χατζηδάκη και εντός της ημέρας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. 

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι δεν καταργούνται 8ωρο και συλλογικές συμβάσεις  «Είναι σουρεαλιστική η συζήτηση περί καταργήσεως του 8ώρου. Δεν καταργείται. Βελτιώσεις μπορεί να χρήζει, αλλά δεν καταργείται» υπογράμμισε.  

Για τις συλλογικές συμβάσεις είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα κατάργησής τους και τόνισε πως το νομοσχέδιο επικαιροποιεί την εργασιακή νομοθεσία που ισχύει εδώ και 40 χρόνια. Οι ανάγκες και η δομή της κοινωνίας ήταν εντελώς διαφορετικές τότε. Σήμερα έχει μπει η τεχνολογία παντού» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. 

Όσον αφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «ισχύει ήδη σε κάποιες Τράπεζες. Ο εργαζόμενος δηλώνει την έλευση του στην εργασία, όπως και την αποχώρηση του. Επίσης, δηλώνει τις υπερωρίες του. Αυτό θέλουμε να επεκτείνουμε σε όλες τις επιχειρήσεις» είπε.  

Σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες εξήγησε ότι παραμένουν και πληρώνονται. Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δήλωσε ότι ισχύει από το 1990 εδώ στην Ελλάδα, και μάλιστα με πολλές κυβερνήσεις: «Μπορείς να εργάζεσαι (μέσα σε ένα 6μηνο που είναι ο χρόνος αναφοράς), μέχρι 10 ώρες κάποιες μέρες, εξοικονομώντας χρόνο ώστε να μπορείς να δουλεύεις λιγότερο από το 8ωρο  κάποιες άλλες μέρες, ή να  παίρνεις ρεπό. Τα πληρώνεσαι όλα. Ή μπορείς να εργάζεσαι 4 ημέρες, 10ωρο και την Παρασκευή να κάθεσαι». 

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για κρεσέντο υποκρισίας σε ό,τι αφορά στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι καταργείται το 8ωρο. 

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν συνδικάτα, ο εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να έρχεται σε απευθείας συνεννόηση με τον εργοδότη του σε ό,τι αφορά τις περισσότερες ώρες εργασίας με ρεπό την Παρασκευή.  

Τέλος, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι νέες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μόνο κατόπιν συμφωνίας με τον εργαζόμενο. «Εάν ο εργοδότης επιχειρήσει να υποχρεώσει τον εργαζόμενο με απειλή την απόλυση τότε η απόλυση είναι παράνομη».