Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες δραστηριότητες για τη μετάδοση του ιού
NY Times - 700 επιδημιολόγοι

Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες δραστηριότητες για τη μετάδοση του ιού

Παρά το γεγονός ότι εμβόλια βρίσκονται λίγο πριν την διανομή τους στην παγκόσμια κοινότητα, οι ειδικοί δεν αναμένουν η ζωή να επιστρέψει στο φυσιολογικό πριν από τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού, κάτι που απαιτεί αρκετά μεγάλο διάστημα.

Η εφημερίδα New York Times απευθύνθηκε σε 700 επιδημιολόγους και ειδικούς, όσον αφορά την καθημερινότητα των ίδιων και αυτή δισεκατομμυρίων ανθρώπων κατ επέκταση. Οι επιστήμονες φαίνεται να έχουν χαλαρώσει σε ορισμένες προφυλάξεις – πηγαίνουν για ψώνια ή βλέπουν φίλους σε εξωτερικούς χώρους-, αλλά τονίζουν πως παραμένουν προσεκτικοί όσο ποτέ.

Έτσι λοιπόν, οι μισοί δήλωσαν ότι δεν θα άλλαζαν τη συμπεριφορά τους έως ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, ενώ ένα 30% ανέφερε ότι θα κάνουν κάποιες αλλαγές μόλις εμβολιαστούν οι ίδιοι.

Οι περισσότεροι ωστόσο επεσήμαναν ότι, ακόμη και με τον εμβολιασμό, θα χρειαζόταν πιθανότατα ένας χρόνος ή και περισσότερο για επανεκκίνηση με ασφάλεια πολλών δραστηριοτήτων, ενώ ορισμένες πτυχές της καθημερινής ζωής ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά στη προ κορονοϊού εποχή. Ο Μπιλ Γκέιτς εκτίμησε προ ημερών ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και μετά την ερχόμενη άνοιξη, την ώρα που σύμφωνα με τον ίδιο τα επαγγελματικά ταξίδια αναμένεται να μειωθούν στο 50%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία για πολλές άγνωστες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων του πόσο διαρκεί η ανοσία, πώς μπορεί να μεταλλαχθεί ο ιός, τις προκλήσεις της διανομής εμβολίων και την πιθανή απροθυμία να δεχτούν το εμβόλιο ορισμένες ομάδες. Ωστόσο, αυτές οι προφυλάξεις έχουν εξελιχθεί από την περασμένη άνοιξη, καθώς οι επιστήμονες έχουν μάθει περισσότερα για το πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός και τι τον αποτρέπει.

«Είμαι αισιόδοξη ότι τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εμβολίου σημαίνουν ότι θα επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα έως ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», είπε η Κέλι Στρουτζ επίκουρη καθηγήτρια στο Michigan State University.

Ο Καρίν Μισελς καθηγητής επιδημιολογίας στο UCLA, είπε ότι μπορεί να περάσουν πιθανότατα πολλά χρόνια έως ότου είναι αρκετά ασφαλές για να επιστρέψει στον τρόπο ζωής που είχε. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες ρωτήθηκαν ποιες δραστηριότητες έκαναν ή ποιες θα έκαναν, εάν χρειαζόταν, τις τελευταίες 30 ημέρες. Από τις 23 αυτές δραστηριότητες, μόνο σε τρεις οι επιδημιολόγοι απάντησαν θετικά σε ποσοστό πάνω από 50%: Έξοδος για μικροδουλειές σε παντοπωλείο ή φαρμακείο, μεταφορά αλληλογραφίας χωρίς προφυλάξεις και βόλτα ή συνάντηση με φίλους σε εξωτερικό χώρο.

Στον αντίποδα, κάτω από το 4% των ερωτηθέντων παραβρέθηκε σε τελετή όπως γάμο ή κηδεία, συναντήθηκε με κάποιον που δεν γνωρίζει καλά ή παρακολούθησε ένα γεγονός με πολλά άτομα ακόμα, όπως συναυλία 

Την ίδια ώρα τα 3/4 των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδιάζει να περάσουν τα Χριστούγεννα, ή άλλες χειμερινές διακοπές μόνο με μέλη του νοικοκυριού του ή να μην γιορτάσει καθόλου.

Λιγότερο επικίνδυνες     

1. Μεταφορά αλληλογραφίας χωρίς προφυλάξεις (75%)   

2. Πεζοπορία ή συγκέντρωση σε εξωτερικούς χώρους με φίλους (72%)       

3. Επίσκεψη σε μπακάλικο ή φαρμακείο (46%)                                                                     

Περισσότερο επικίνδυνες

1. Φαγητό στο εσωτερικό εστιατορίου (44%)

2. Παρακολούθηση γάμου ή κηδείας (43%)                                  

3. Παρακολούθηση συναυλιών ή αγώνων (35%)

Το μέλλον

«Περιμένω ότι η χρήση μάσκας θα γίνει μέρος της καθημερινής μου ζωής, ακόμα και μετά την εφαρμογή ενός εμβολίου», δήλωσε η Έιμι Χομπς ερευνητική συνεργάτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins.

Μετά το εμβόλιο

«Εάν εμβολιάζοταν πάνω από το 50% του πληθυσμού, θα αισθανόμουν λίγο λιγότερο αγχωμένος και ανήσυχος όταν ξεκινούσα να κάνω λάθη που συνήθως κάνω. Ίσως να νοιώσω άνετα να φάω σε ένα εστιατόριο ή να δω ξανά φίλους αν αυτό είναι δυνατό», Βιτζαγια Σιγκουλαμ διευθύντρια ερευνητικού έργου, Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

«Για μερικούς, δυστυχώς έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, και εξαιτίας αυτού, θα περάσουν δύο έως τρία χρόνια πριν τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό για τους υπόλοιπους προσεκτικούς, τουλάχιστον στις ΗΠΑ», Καθριν Μπροκ αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Wayne State.

Η επιστροφή στην κανονικότητα

«Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ ότι θα επιστρέψουμε στην παλιά καθημερινότητα, αλλά νομίζω ότι νέα προληπτικά μέτρα που έπρεπε να υιοθετήσουμε, όπως οι μάσκες, θα γίνουν μέρος της νέας “φυσιολογικής ζωής”», Μαριλέν Τσενγκ, επίκουρη καθηγήτρια Cal Poly.