Ποιες είναι οι μετοχές αντίδοτο στις πληθωριστικές πιέσεις

Ποιες είναι οι μετοχές αντίδοτο στις πληθωριστικές πιέσεις

H  χθεσινή συνεδρίαση εκκίνησης μιας πολύ ενδιαφέρουσας εβδομάδας, δεν προσέφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις κλείνοντας με οριακές απώλειες -0,36% και καταγράφοντας κίνηση στενού εύρους με μικτό τζίρο 62,9 εκατ. ευρώ, το 56% του οποίου διακίνησαν ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ.

Παρά την αποκοπή του μικτού μερίσματος των 0,252 ευρώ, ο ΟΤΕ ωθούμενος και από τα εξαιρετικά αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου απορρόφησε τις πιέσεις κλείνοντας με θετικό πρόσημο. Η ΔΕΗ εν αναμονή της εισόδου νέων μετοχών (150 εκατ.)κινήθηκε ανοδικά (+1,66%) με τη μετοχή να εισέρχεται στον MSCI Greece Standard  από την Τετάρτη δίνοντας «χρώμα» στις άχρωμες συνεδριάσεις του τελευταίου διαστήματος.

Οι  πρόσφατες πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, που ανησυχούν τους επενδυτές -και όχι μόνο- απασχόλησαν την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ  σε ακρόαση της  Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κεντρική ιδέα των δηλώσεών της είναι ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να μειωθεί λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και των επίμονων σημείων συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού. Κατά την άποψή της, ο πληθωρισμός  θα μετριαστεί το επόμενο έτος, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υποχωρήσει από ό,τι αρχικά αναμενόταν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022 είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.

Σε αυτό το περιβάλλον και όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, οι επιλογές ποικίλουν όχι μόνο με βάση τα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και του γ΄ τριμήνου, αλλά και με το σκεπτικό ποιοι κλάδοι και ποιοι τίτλοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν το «αντίδοτο» σε ενδεχόμενη συνέχεια των πληθωριστικών πιέσεων . Οι μετοχές αυτές έχουν κατά βάση «αμυντικά» χαρακτηριστικά και με καλή μερισματική απόδοση και ανήκουν στους κλάδους των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας,  τον υγειονομικό, τον ασφαλιστικό κλάδο, τα λιμάνια, τα τρόφιμα. 

Η σχέση κερδοφορίας των εταιρειών των μεγάλων δεικτών με τις αυξήσεις των τιμών παραγωγού και των τιμών καταναλωτή , θα τορπιλίσει  την δυνατότητα επέκτασης του λειτουργικού περιθωρίου ( ebit/sales) εάν οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχιστούν. Κατά συνέπεια οι επιλογές του επενδυτή πρέπει να στραφούν και στους κλάδους που θα αποδειχθούν πιο στιβαροί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 Θέτουμε στο διαγραμματικό μας μικροσκόπιο, δύο μετοχές του κλάδου κοινής ωφελείας και μία του κλάδου ακινήτων, που αποτελούν την επιτομή του αντίδοτου σε ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις. 

ΒΡΙQ PROPERTIES 

Σύμφωνα με τις ενοποιημένες καταστάσεις του α' εξαμήνου 2021, τα έσοδα από ενοίκια ανήλθαν σε 2,574 εκατ. ευρώ, έναντι 1,766 εκατ. ευρώ  της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σημειώνοντας αύξηση 46%.Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, η εταιρεία προχώρησε σε νέες επενδύσεις συνολικού ποσού 6,151εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 64% και ανήλθαν σε 1,253 εκατ. ευρώ ,έναντι 763 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η εταιρεία την 30.06.2021 είχε στην κατοχή της συνολικά 358.618 ίδιες μετοχές, με μέση τιμή κτήσης τα 1,74 ευρώ.

ΜΠΡΙΚ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2020 στα 1,61 ευρώ, η μετοχή κινείται σε ανοδικό κανάλι F10-F20 και μετά τα υψηλά του Αυγούστου στα 2,56 ευρώ, διόρθωσε και κινείται πέριξ του σημαντικού επιπέδου των 2,10 ευρώ. Ο  ταλαντωτής RSI14 των 50 εβδoμάδων έχει διατρήσει ανοδικά τον αντίστοιχο κινητό των 200 εβδομάδων ( golden cross), πιστοποιώντας την μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση. Σημαντική διαγραμματική εξέλιξη θα δημιουργήσει η προς οποιαδήποτε κατεύθυνση διαφυγή από το κανάλι. Στόχος η περιοχή των 2,50 ευρώ.

ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Στο α΄εξάμηνο τα Καθαρά Κέρδη της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. ανήλθαν σε 20,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3% έναντι 20 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.. Τα ταμειακά Διαθέσιμα της εταιρείας στις 30.06.2021 ανέρχονταν σε 28,2 εκατ. ευρώ με την επισήμανση πως η εταιρεία έχει μηδενικό χρέος.  Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία διένειμε σύνολο προμερίσματος και μερίσματος καθαρού ύψους 0,098 ευρώ ανά μετοχή.

ΑΔΜΗΕ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Η καθοδική διαφυγή από τον ανοδικό σφηνοειδή σχηματισμό, σταμάτησε την ανοδική κίνηση της μετοχής, δημιουργώντας ένα πιθανολογούμενο σχηματισμό inverse head & shoulders. Aπαιτείται ανοδική διάσπαση της ζώνης 2,59-2,63 ευρώ, προκειμένου ο τίτλος να λύσει τον σχηματισμό, που θα έχει στόχο πάνω από τα 3 ευρώ. Ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των 2,50 ευρώ, θα επαναφέρει τις πιέσεις προς την ισχυρή στήριξη των 2,35 ευρώ.

ΕΥΔΑΠ 

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 η ΕΥΔAΠ παρουσίασε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 1,4% (-2,2 εκατ. ευρώ) και διαμορφώθηκε στα 156 εκατ. ευρώ από 158,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Τα μετά φόρων κέρδη υποχώρησαν στα 9,7 εκατ. ευρώ από 14,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 32%. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε  στο 6,2% από 9,1% κατά το α' εξάμηνο του 2020. Θετικό καθαρό ταμείο στα 471 εκατ. ευρώ. 

ΕΥΔΑΠ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Άμεση διόρθωση για τη μετοχή μόλις προσπέρασε τα 9 ευρώ, που διολίσθησε με διάσπαση της σημαντικής στήριξης των 8,33 που απέτυχε να ανακτήσει, οδηγώντας τη μετοχή στη στήριξη των 7,19 ευρώ. Ο τίτλος συσσωρεύει κινούμενος πέριξ του κινητού μέσου των 50 εβδομάδων και μόνο η υπέρβαση των 7,93 ευρώ, θα τον επαναφέρει σε ανοδική πορεία προς τα πρόσφατα υψηλά, εάν και εφόσον αποβεί επιτυχής η υπέρβαση των 8,33 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.