Ποια «τρανταχτά» ονόματα των Ρεπουμπλικάνων γυρνούν την πλάτη στον Τραμπ

Ποια «τρανταχτά» ονόματα των Ρεπουμπλικάνων γυρνούν την πλάτη στον Τραμπ

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε το χρίσμα για την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τον Ιούλιο του 2016, πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη δεν τον είδαν ποτέ με ιδιαίτερη ζέση.

Την τάση όμως αυτή επιτάχυνε τόσο η πανδημία του κορονοϊού όσο και οι χειρισμοί του μετά την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ. 

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον δύο Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, ο Μιτ Ρόμνεϊ και η Λίζα Μαρκαούσκι, καθώς και ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους και δεκάδες πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος εκφράζουν ανοικτά την αντίθεση τους και θέτουν εν αμφιβόλω την στήριξη που παραδοσιακά απολαμβάνει ένας εν ενεργεία πρόεδρος ενόψει της δεύτερης τετραετίας του. 

Χαρακτηριστικά, ο μόνος εν ζωή πρώην πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει αυξήσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Κατά την πανδημία του κορονοϊού ο Μπους είχε κάνει έκκληση για ενότητα, δήλωση που επανέλαβε με αφορμή τα επεισόδια που πλήττουν από άκρη σε άκρη τις ΗΠΑ.

Την πρώτη φορά μάλιστα ο Τραμπ είχε απαντήσει μέσω Twitter στον Μπους λέγοντας «Που ήσουν όταν με δίκαζαν οι Δημοκρατικοί;». Στο παρελθόν ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διερωτηθεί γιατί η Νάνσι Πελοζι δεν είχε παραπέμψει παλαιότερα τον Μπους για τον πόλεμο του Ιράκ. 

Δεν είναι τυχαίο επίσης, ότι ο ιθύνων νους πίσω από τις νικητήριες προεδρικές καμπάνιες του Μπους, ο Καρλ Ρόουβ έγραψε άρθρο στην Wall Street Journal, καλώντας τον Μπάιντεν, εμμέσως πλην σαφώς να γίνει πιο ενεργητικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο Τραμπ «σαρώνει».

Τελευταία απόδειξη των κινήσεων στο στρατόπεδο των οπαδών του πρώην προέδρου είναι η δημιουργία μιας Εκλογικής Επιτροπής (PAC) με την ονομασία «Στελέχη του 43ου προέδρου για τον Μπάιντεν». 

Παράλληλα, η Λίζα Μαρκαούσκι Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων στήριξε δημοσίως τον πρώην υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την πρόθεση του να βγάλει τον στρατό στους δρόμους λόγω των ταραχών μετά την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ.

«Ο στρατηγός Μάτις είχε δίκιο, τα όσα είπε ήταν αληθή, απαραίτητα και χρήσιμα» είπε η Γερουσιαστής από την Αλάσκα σε ρεπόρτερ που την ρώτησαν για το θέμα. Η Μαρκαούσκι η οποία θεωρείται εξαιρετικά μετριοπαθής πρόσθεσε ότι «αμφιταλαντεύεται» αν θα στηρίζει τον Τραμπ στο μέλλον.

Η Μαρκαούσκι όπως και ο Γερουσιαστής της Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ δεν θα είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά στις ενδιάμεσες του 2022, καθώς η θητεία ενός γερουσιαστή στις ΗΠΑ είναι εξαετής. 

Σημειώνεται ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ αποκάλεσε προ μηνός την απόλυση του γενικού επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Ντόναλντ Τραμπ ως «κίνδυνο για την δημοκρατία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρόμνεϊ καταφέρεται κατά του προέδρου, αφού τον Φεβρουάριο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ. Με αυτόν τον τρόπο ο πρώην πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ το 2012, έγινε ο πρώτος Γερουσιαστής στην ιστορία που ψηφίζει κατά του προέδρου που προέρχεται από το ίδιο κόμμα σε μια τέτοια διαδικασία.

Τζον Μακέιν: Ο πρώτος διδάξας

Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον Μακέιν ουδέποτε είχε κρύψει την περιφρόνησή του για τον τρόπο με τον οποίο κινούνταν ο Τραμπ. Τον Αύγουστο του 2017 μάλιστα καταψήφισε τη μεταρρύθμιση του Obamacare, του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Μακέιν επέκρινε ανοιχτά τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «κακά πληροφορημένο» και «παρορμητικό», ενώ στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν τον Μάιο του 2018, κατήγγειλε και αυτός τη «συμπάθεια» του νεοϋορκέζου μεγιστάνα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Ρώσο πρόεδρο εναντίον του οποίου ο Μακέιν έδινε μάχες από τη Γερουσία.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική του σχέση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, μια από τις τελευταίες επιθυμίες του Μακέιν, πριν πεθάνει, δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερη: ζήτησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου να μην παρευρεθεί στην κηδεία του.

AP Photo/Evan Vucci