ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2024η
Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Ποια μέτρα εξετάζεται να χαλαρώσουν

Ποια μέτρα εξετάζεται να χαλαρώσουν

Απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα από τις 9 το βράδυ, αντί για τις 7 το απόγευμα που ισχύει σήμερα, μετακίνηση με τη χρήση αυτοκινήτου σε άλλο δήμο χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6 και άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, είναι ανάμεσα στα μέτρα των οποίων εξετάζεται η χαλάρωση.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα βρεθούν στο «τραπέζι» αύριο, Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, η οποία και συνεδριάσει εκτάκτως προκειμένου, με δεδομένη και την κόπωση των πολιτών, να δώσει έναν γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης ορισμένων δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα εξετάζεται:

Χαλάρωση του ωραρίου απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα

Ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι η χαλάρωση της απαγόρευσης μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα για τα Σαββατοκύριακα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Οι ειδικοί προσανατολίζονται στην πρόταση μετατεθεί το ωράριο απαγόρευσης στις 9 το βράδυ, δεδομένου και ότι η μέρα πλέον μεγαλώνει και οι πολίτες θα μπορούν να κινηθούν για περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο με χρήση SMS

Το δεύτερο μέτρο που φαίνεται ότι θα σταματήσει να ισχύει είναι η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6.

Υπενθυμίζεται πως έως και σήμερα το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς τη χρήση ΙΧ.

Άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής τη Δευτέρα 22 Μαρτίου

Αναφορικά με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, φαίνεται ότι τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα είναι αυτά που θα πάρουν πρώτα το «πράσινο φως» επαναλειτουργίας, πάντα με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως τα κομμωτήρια και την προηγούμενη φορά που ξεκίνησε η άρση των περιοριστικών μέτρων άνοιξαν επαναλειτούργησαν πρώτα, καθώς όπως φάνηκε από τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας. 

Ωστόσο, όλα θα κριθούν στη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θα εκτιμήσουν την κατάσταση στη χώρα, ώστε να αποφασιστεί με προσοχή το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των περιορισμών με στόχο την επάνοδο στην κανονικότητα.

Στην πράξη, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος μάχης με την πανδημία, τα μέλη της Επιτροπής θα εξετάσουν ένα γενικό χρονοδιάγραμμα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν την πορεία της πανδημίας.

Στόχος είναι η άρση των περιορισμών να γίνει σταδιακά και παράλληλα με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τα οποία και θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου τείχους ανοσίας που θα οδηγήσει σταδιακά στην επάνοδο σε κανονικότητα.

Στ. Πέτσας: Σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τα τέλη Μαρτίου 

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μελετά σταδιακό άνοιγμα της αγοράς προς τα τέλη Μαρτίου, επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η τελική απόφαση εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σημείωσε δε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό από το περσινό.

Σχολιάζοντας τα αυξημένα κρούσματα, ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» εξήγησε ότι υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας στους πολίτες που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Όπως είπε, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε στο τέλος του δύσκολου δρόμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να τηρηθούν για λίγο ακόμη τα μέτρα, ενώ τον Μάιο, όπως είπε, τα πράγματα θα είναι καλύτερα καθώς θα υπάρχει και καλύτερη ροή εμβολίων.

Επιπλέον, όπως είπε, ο ίδιος ανησυχεί διότι υπάρχει ένα κλίμα αναταραχής, καθώς υπάρχει «ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια των πολλών».

Όσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στην πραγματική οικονομία, με το πρόβλημα να παρατηρείται πιο έντονα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.