Ποια μέτρα εξετάζει να χαλαρώσει η κυβέρνηση ενόψει Πάσχα

Ποια μέτρα εξετάζει να χαλαρώσει η κυβέρνηση ενόψει Πάσχα

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τον τρόπο διαχείρισης της πασχαλινής περιόδου δεδομένου ότι το ενδεχόμενο να ανάψει «κόκκινο φως» ως προς την άρση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσει για το Πάσχα θα προκαλέσει αντιδράσεις και μάλιστα σε τμήμα των πολιτών που έχουν ακολουθήσει τα μέτρα για την πανδημία.

Με βάση όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον φόβο για διασπορά του ιού στην επαρχία, όπου και το σύστημα υγείας δεν έχει τις δυνατότητες που έχουν τα μεγάλα αστικά κέντρα η απόφαση να ισχύσουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις από νομό σε νομό δείχνει να κερδίζει τις περισσότερες πιθανότητες.

Άλλωστε ο Πρωθυπουργός έχει κατ' επανάληψη τονίσει πως πρώτος στόχος είναι η προστασία της Υγείας και η περιφρούρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δέχεται ήδη ισχυρές πιέσεις όπως προκύπτει από τα κρούσματα κυρίως όμως από τους διασωληνωμένους ασθενείς της covid19

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν αναμένεται ίσως και την Τετάρτη η κυβέρνηση να ανακοινώσει επίσημα ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η μετακίνηση από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια για τους εορτασμούς του Πάσχα.

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες μια και η δυσαρέσκεια θα είναι μεγάλη, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν μέχρι και σήμερα ότι θα πρέπει να «ανοίξουν» όλοι οι περιορισμοί προκειμένου να γίνει η απαραίτητη «αποσυμπίεση». 

Την ίδια ώρα στις κλειστές συσκέψεις εντός του Μαξίμου κυριαρχεί η άποψη ότι μαζί με το γενικό απαγορευτικό η κυβέρνηση θα πρέπει να δημοσιοποιήσει και κάποια μέτρα “χαλάρωσης” ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν ότι μαζί με τα “όχι” υπάρχουν και κάποιες εναλλακτικές προτάσεις για να μπορέσει ο πολίτης να πάρει κάποιες ανάσες.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, η κυβέρνηση εξετάζει για τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα: 

- Tη χαλάρωση ,κατά μία ίσως και δύο ώρες, της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Να ισχύει δηλαδή 22.00 ή 23.00 το βράδυ αντί για τις 21.00 που είναι σήμερα. 

- Την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων ολόκληρη την εβδομάδα και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα όπως ισχύει σήμερα. 

- Την αναπροσαρμογή των απαγορευτικών όρων που βρίσκονται σε ισχύ σήμερα αναφορικά με τις συναθροίσεις στα σπίτια. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με όσα έγιναν πέρσι (εννέα ή δέκα άτομα).

- Την αλλαγή στο καθεστώς λειτουργίας των εκκλησιών την Μεγάλη Εβδομάδα με έμφαση στους εξωτερικούς χώρους. Συζητείται να γίνουν οι ακολουθίες του επιταφίου και της Ανάστασης μόνο στον προαύλιο χώρο και όχι στο εσωτερικό των ναών  και πάντως νωρίτερα από τα μεσάνυχτα (η αναστάσιμη ακολουθία). Ήδη πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν το απόγευμα της Δευτέρας για τα συγκεκριμένα ζητήματα και το θέμα των λειτουργιών τίθεται στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. 

Bέβαια τα μέτρα αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα εντός των τειχών των μεγάλων αστικών κέντρων και ειδικά της Αττικής που βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο. Το ενδεχόμενο διασποράς του ιού εντός του κλεινόν άστεως φοβίζει επίσης τους επιστήμονες όσο και αυτό με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και η ζυγαριά γέρνει ως προς την απαγόρευση τους μόνο εξ αιτίας του συστήματος υγείας και της δυναμικότητας που αυτό έχει στην πρωτεύουσα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι το Μαξίμου δεν επιθυμεί να ρισκάρει στη δεδομένη χρονική συγκυρία ούτε την αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ ούτε την περαιτέρω διασπορά του ιού, με αντιστάθμισμα μερικές προφανώς απαραίτητες “ανάσες”.

Γι' αυτό το λόγο κερδίζει διαρκώς έδαφος η καθυστέρηση και στο άνοιγμα το άνοιγμα της εστίασης για μετά το Πάσχα (πιθανόν στις 10 Μαΐου) ώστε να έχουν μειωθεί οι πιθανότητες μεγάλης διασποράς του κορονοϊού, να έχει εμφανιστεί η τάση ισοπέδωσης της καμπύλης να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και να έχουν βελτιωθεί οι καιρικές συνθήκες