ΓΔ: 903,48 -3,60 (-0,40 %)

Τζίρος: 69,43 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2025η
Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

ΓΔ: 903,48 -3,60 (-0,40 %)

Τζίρος: 69,43 εκατ. €   RT

Ποια καταστήματα κλείνουν, ποια μένουν ανοικτά - Τι θα ισχύσει για τηλεργασία, σχολεία

Ποια καταστήματα κλείνουν, ποια μένουν ανοικτά - Τι θα ισχύσει για τηλεργασία, σχολεία

Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, συνεργεία αυτοκινήτων και φαρμακεία θα είναι μεταξύ των καταστημάτων που θα παραμείνουν ανοιχτά από την Πέμπτη, ημέρα εφαρμογής του lockdown που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός. Κλείνουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ενώ προς το παρόν οι μετακινήσεις των πολιτών θα γίνονται με τα μέτρα που ισχύουν και σήμερα. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση των ειδικών προς την κυβέρνηση αναφέρει πως από τα ξημερώματα της Πέμπτης και έως τις 6 το πρωί της Κυριακής 28 Φεβρουαρίου ανοιχτά θα παραμείνουν:

 • σούπερ μάρκετ (με ωράριο 07:00 -  20:00 τις καθημερινές και 07:00 - 17:00 τα Σάββατα, ενώ θα απαγορεύεται η πώληση ειδών ένδυσης, υπόδυσης και παιχνιδιών)
 • μίνι μάρκετ, περίπτερα
 • φούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλεία
 • συνεργεία αυτοκινήτων
 • φαρμακεία
 • πρατήρια καυσίμων
 • λαϊκές αγορές
 • καταστήματα τηλεπικοινωνιών
 • pet shop
 • καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας (μόνο με ραντεβού)

Στα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά θα τηρούνται όλα τα μέτρα: αποστάσεις, χρήση μάσκας και φυσικά ο αριθμός των πελατών ανάλογα με τα τ.μ. του μαγαζιού. 

Σημειώνεται, πως τα καταστήματα εστίασης θα είναι ανοιχτά μόνο για delivery και για take away.

Σε δύο βάρδιες η τηλεκπαίδευση

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, κλειστά για δια ζώσης λειτουργία θα παραμείνουν δημοτικά και γυμνάσια (εκτός από τα σχολεία ειδικής αγωγής), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα κάνουν μάθημα με τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες, ενώ τα Δημοτικά θα λειτουργούν το μεσημέρι.

Θα τηρείται πλήρες ωράριο και η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική ενώ τα μέτρα αναμένεται να εξειδικευτούν αύριο, Τετάρτη.

Το υπουργείο Παιδείας, όπως έχει ήδη ανακοινώσει έχει εξασφαλίσει:

 • αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου,
 • συνεργασία Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης,
 • μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet,
 • δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex,
 • ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων
 • συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως,
 • επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σημειώνεται παράλληλα, πως από την Πέμπτη θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ για τους μαθητές του Δημοτικού, ενώ θα τεθεί εκ νέου σε ισχύ εκ νέου και η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς.

Προς αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Την πιθανότητα αύξησης του ποσοστού των εργαζομένων που δουλεύουν από απόσταση επεξεργάζονται οι αρμόδιοι, με πληροφορίες να αναφέρουν πως εξετάζεται το ποσοστό να ανέβει στο 60% η και 70% για το δημόσιο (από 50% που ισχύει σήμερα).

Παράλληλα, τα κλιμάκια επιθεωρητών του ΣΕΠΕ αναμένεται να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους τις επόμενες ημέρες ώστε να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό τηρείται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να απασχολούν με τηλεργασία το προσωπικό τους.

Οι έλεγχοι θα προσανατολίζονται στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγαλύτερο.

Υπενθυμίζεται, πως τους τελευταίους μήνες έχουν ήδη ελεγχθεί περίπου 30.000 επιχειρήσεις για παραβάσεις των μέτρων που αφορούν την πανδημία.

Πώς θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία

Την Τετάρτη θα εξειδικευτούν στο ΕΣΥ Αττικής οι περιορισμοί στη λειτουργία των νοσοκομείων, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή lockdown από μεθαύριο Πέμπτη έως τις 28 Φεβρουαρίου στην Αττική.

Βέβαιον θεωρείται πως θα ανασταλούν τα απογευματινά ιατρεία. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα τακτικά χειρουργεία πιθανότητα θα περιοριστούν έως 60% προκειμένου να μην επηρεαστεί δραστικά η λειτουργία τους και συνεπώς και η υγεία των ασθενών που έχουν προγραμματίσει τις χειρουργικές επεμβάσεις σε συνεργασία με τους γιατρούς τους.

Ιδίως στα ογκολογικά ή άλλα εξειδικευμένα νοσοκομεία θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να διενεργηθούν όσες περισσότερες επεμβάσεις γίνεται από τις προγραμματισμένες.

Τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται κανονικά όπως σε κάθε εφημερία.

Κλειστά τα ποινικά δικαστήρια και Εισαγγελίες Αττικής - Οι εξαιρέσεις 

Προσωρινά κλειστά θα παραμείνουν, με ορισμένες εξαιρέσεις και σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ποινικά και Πολιτικά δικαστήρια, οι Εισαγγελίες της Αττικής και ο Άρειος Πάγος, από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου έως την 28η Φεβρουαρίου 2021 λόγω της έξαρσης του COVID-19, χωρίς να αποκλείεται το κλείσιμο να παραταθεί για μια ακόμη εβδομάδα. Αντίθετα, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, lockdown δεν θα υπάρξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Από το lockdown, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξαιρούνται και θα γίνονται οι δίκες στις περιπτώσεις των:

- Αυτοφόρων πλημμελημάτων,

-Υποθέσεων που επέρχεται αποφυλάκισης του κατηγορούμενου λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης που είναι το 18μηνο και συμπληρώνεται την 31η Αυγούστου 2021,

-Ποινικών δικών που αφορούν κακουργήματα και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων συμπληρώνεται και οι κατηγορούμενοι θα αποφυλακίζονται, και

-η δημοσίευση αποφάσεων.