Ποιά ελληνικά προϊόντα ήταν οι πρωταθλητές εξαγωγών φέτος

Ποιά ελληνικά προϊόντα ήταν οι πρωταθλητές εξαγωγών φέτος

Στις εξαγωγές χρωστάει το 20% της ανόδου του το ελληνικό ΑΕΠ φέτος με τη βιομηχανία και τη μεταποίηση να έχουν σημαντική συμβολή στις εξαγωγές φέτος στο πρώτο δεκάμηνο, με βασικά προϊόντα που έφεραν συνάλλαγμα, να είναι τα προϊλόντα διύλισης και ο οπτάνθρακας (κωκ), ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και τα είδη ένδυσης.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά το 2021 και έφθασαν τα 32,4 δις ευρώ στους δέκα μήνες έως το τέλος Οκτωβρίου φέτος, ξεπερνώντας συνολικά, τις εξαγωγές τόσο του 2019 (28,2 δισ. ευρώ), όσο και του 2020 (30,8 δισ. ευρώ).

Οι ελληνικές εξαγωγές συμμετείχαν με 1,8 ποσοστιαίες μονάδες στην άνοδο 8,9 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, σημειώνεται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank. Βεβαίως δεν παραγνωρίζεται στην παρουσίαση, ότι ο βασικός μοχλός των εξαγωγών ήταν οι υπηρεσίες που είχαν τη σημαντικότερη συμβολή μετά από μεγάλη πτώση πέρυσι, αλλά και οι εξαγωγές προϊόντων βοήθησαν σημαντικά.

Σύμφωνα με την Alpha Bank η άνοδος των εξαγωγών αγαθών, στο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους, έχει προέλθει πρωτίστως, από τα προϊόντα οπτάνθρακα και διύλισης πετρελαίου (+66,3% σε ετήσια βάση έναντι αντίστοιχης περυσινής πτώσης 40%) αλλά και από τα λοιπά προϊόντα μεταποίησης (+18,6%, συνολικά, σε ετήσια βάση).

Σημειώνεται ότι ο κλάδος με το μεγαλύτερο μερίδιο επί του συνόλου των εξαγωγών αγαθών της Ελλάδας είναι η μεταποίηση (περί του 87%, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019). Ακολουθούν, η γεωργία, δασοκομία, αλιεία (7,2%) και τα ορυχεία-λατομεία (1,9%).

Πάνω από 50% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε επίπεδο προϊόντων, τα προϊόντα οπτάνθρακα και διύλισης πετρελαίου καταλαμβάνουν το 30,6% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, τα είδη διατροφής το 10,6% και τα βασικά μέταλλα το 9,2%.

Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της χώρας μας είναι:

*Η Ιταλία, με μερίδιο 10,9%,

*Η Γερμανία (6,8%),

*Η Κύπρος (6,1%),

*Η Βουλγαρία (4,8%) και

*Η Γαλλία (3,5%).

Οι εξαγωγές ηλεκτρολογικού εξοπλισμού κατέγραψαν άνοδο κατά 45% σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας πτώσης το πρώτο δεκάμηνο του 2020, ύψους 4,3%. Ακολουθούν τα είδη ένδυσης (+27,2%), τα βασικά μέταλλα (+25,8%), τα χημικά προϊόντα (+24,2%) τα μεταλλικά προϊόντα -εκτός μηχανημάτων- (+23%), και τα λοιπά μη μεταλλικά ορυκτά προϊόντα (+20,6%).

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές σε φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα, πλαστικές ύλες και προϊόντα από ελαστικό, αλλά και είδη διατροφής επηρεάστηκαν θετικά από την πανδημία, καθώς κατέγραψαν άνοδο, το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2020, σε ετήσια βάση.