Ποια δεδομένα άλλαξαν την οδηγία για τη χρήση μάσκας
Σ. Τσιόδρας

Ποια δεδομένα άλλαξαν την οδηγία για τη χρήση μάσκας

Εκτεταμένη αναφορά στη χρήση μάσκας έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ποια δεδομένα αλλάζουν μετά την άρση των μέτρων επηρεάζοντας την προηγούμενη σύσταση ότι η μάσκα θα πρέπει να αποφεύγεται.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι κατά την προηγούμενη σύσταση «ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την πορεία της επιδημίας lockdown και η επιτροπή δεν συνέστησε τότε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, θεωρώντας πως το απαγορευτικό ήταν αρκετό».

Υπογραμμίζοντας ότι σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία, πρόσθεσε ότι πλέον «η κοινωνία θα ανοίξει σιγά σιγά, η χρήση της μάσκας θα γίνει κυρίως για να μην μεταδώσουμε σε άλλους τον ιό όταν έχουμε ελαφρά και καθόλου συμπτώματα»» και εξήγησε ότι «τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικά».

Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε πως είναι λανθασμένη η χρήση μασκών με βαλβίδα αναπνευστικής προστασίας από τον γενικό πληθυσμό, λέγοντας ότι «δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα, μιλάμε για μια πάνινη, ακόμη και χάρτινη μάσκα που μπορεί να φτιαχτεί στο σπίτι» αναφορικά με τις μάσκες που θα πρέπει να φορούν οι πολίτες από την ερχόμενη Δευτέρα.

Επιπλέον, επανέλαβε για ακόμα μία φορά τον κίνδυνο που απορρέει από λανθασμένη χρήση της μάσκας και την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που αυτή μπορεί να δίνει στον πολίτη, τονίζοντας ότι η χρήση της μάσκας δεν υποκαθιστά τους βασικούς μας κανόνες της τήρησης των αποστάσεων, της υγιεινής των χεριών, της αποφυγής αγγίγματος του προσώπου μας.

Τέλος, επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν άμεσα αναλυτικές οδηγίες για τις μάσκες από τον ΕΟΔΥ.

Διαβάστε ακόμα:

- Ποια είναι η θέση του ΠΟΥ για τη χρήση μάσκας

- Κορονοϊός: 10 νέα κρούσματα, 2.576 στο σύνολο - Στους 139 οι νεκροί