ΠΟΕ: Οι δασμοί των ΗΠΑ κατά της Κίνας παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες

ΠΟΕ: Οι δασμοί των ΗΠΑ κατά της Κίνας παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κατέληξε την Τρίτη στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες εμπορίου επιβάλλοντας δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ  με την Κίνα, απόφαση που προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει πως οι δασμοί αξίας πάνω από 200 δις. δολάρια που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα πριν από δύο χρόνια ήταν δικαιολογημένοι, διότι η Κίνα διέπραττε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και ανάγκαζε αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν τεχνολογία προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.

Η τριμελής επιτροπή του ΠΟΕ όμως, ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες, καθώς επιβλήθηκαν μόνο στην Κίνα και ξεπερνούσαν τα ανώτατα ποσοστά στα οποία έχουν συμφωνήσει οι ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον δεν είχε καταφέρει να εξηγήσει επαρκώς για ποιον λόγο τα μέτρα που πήρε αποτελούσαν μια δικαιολογημένη εξαίρεση, καταλήγει η επιτροπή.

«Αυτή η απόφαση της επιτροπής επιβεβαιώνει αυτό που υποστηρίζει η κυβέρνηση Τραμπ εδώ και τέσσερα χρόνια: ο ΠΟΕ είναι απολύτως ανεπαρκής και δεν μπορεί να σταματήσει τις επιζήμιες πολιτικές τεχνολογίας της Κίνας», δήλωσε σε απάντηση ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο υποστηρίζει το πολυμερές σύστημα εμπορίου και σέβεται τις αποφάσεις και τους κανόνες του ΠΟΕ, και ελπίζει να κάνει και η Ουάσινγκτον το ίδιο.

Η απόφαση δεν αναμένεται να έχει κάποιο άμεσο αποτέλεσμα στους αμερικανικούς δασμούς, και αποτελεί μόνο την αρχή μιας νομικής διαδικασίας που θα μπορούσε να χρειαστεί χρόνια για να τελειώσει, οδηγώντας τελικά τον ΠΟΕ να εγκρίνει αντίμετρα από την πλευρά της Κίνας, κάτι που το Πεκίνο έχει ήδη κάνει.

Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση της Τρίτης, κίνηση που θα βάλει ωστόσο την υπόθεση σε ένα νομικό κενό, μια που η Ουάσινγκτον έχει ήδη μπλοκάρει τον διορισμό δικαστικών λειτουργών στο διοικητικό όργανο που εξετάζει αυτές τις υποθέσεις.

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τον ΠΟΕ. Στη διάρκεια της θητείας του οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποχωρήσει από την UNESCO, ενώ ο Πρόεδρος εξετάζει και το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.