Πλήθος κόσμου στην εξόδιο ακουλουθία του ακαδημαϊκού, Γρηγόρη Σκαλκέα

Πλήθος κόσμου στην εξόδιο ακουλουθία του ακαδημαϊκού, Γρηγόρη Σκαλκέα

Στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αεροπαγίτου πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακουλουθία του ακαδημαϊκού, Γρηγόρη Σκαλκέα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, το Σάββατο 25 Αυγούστου, έπειτα από πολύμηνη ασθένεια.

Ο Γρ. Σκαλκέας ήταν ευρύτατα γνωστός στον επιστημονικό ιατρικό χώρο ως πανεπιστημιακός γιατρός και χειρουργός, ενώ ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης, διατέλεσε γιατρός του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την περίοδο της τετράμηνης συνεχούς νοσηλείας του από τις 20 Νοεμβρίου του 1995 έως τις 21 Μαρτίου του 1996

Γεννήθηκε στην Aρεόπολη Λακωνίας το 1928. Σπούδασε Iατρική στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, όπου πήρε και την ειδικότητα του Γενικού Xειρουργού. Mετεκπαιδεύτηκε στη Mεγάλη Bρετανία στην Kαρδιακή Xειρουργική, καθώς και στις H.Π.A., επί μία πενταετία. Eξελέγη Yφηγητής το 1964 και εν συνεχεία Eντεταλμένος Yφηγητής του Πανεπιστημίου Aθηνών. Ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο Tμήμα Θωρακικής και Kαρδιαγγειακής Xειρουργικής, το πρώτο του Πανεπιστημίου Aθηνών, δυνάμεως 35 κλινών. Στο Tμήμα αυτό, εκτελέστηκαν, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι πρώτες επεμβάσεις συγγενών καρδιοπαθειών, και αντικατάστασης βαλβίδων.