Πληθωρισμός σοκ τον Μάρτιο - Στο 8% η αύξηση των τιμών

Πληθωρισμός σοκ τον Μάρτιο - Στο 8% η αύξηση των τιμών

Εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, καθώς όπως ανακοίνωσε η Eurostat ο εναρμονισμένος δείκτης εκτοξεύτηκε στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο κάτι που σημαίνει ότι στις 8 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή ακόμη και κατά 9%.

Εκρηκτική η κατάσταση και σε ολόκληρη την ευρωζώνη με τον πληθωρισμό των χωρών μελών να διαμορφώνεται στο 7,5% από 5,9% τον Μάρτιο. Η αύξηση στον δείκτη ενέργειας ξεπέρασε το 44% ενώ στα τρόφιμα είχαμε αύξηση 5% έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο.

Αναλυτικά, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης εκτινάχθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο, σημειώνοντας ένα ακόμα υψηλό ρεκόρ, ενώ πυκνώνουν οι ζοφερές εκτιμήσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συμβιβάσει τις υπερβολικά υψηλές τιμές με την εξαφάνιση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ επιταχύνθηκε από 5,9% τον Φεβρουάριο, ανέφερε την Παρασκευή η Eurostat, πολύ πέρα ​​από τις προσδοκίες για 6,6%, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία ώθησαν τις τιμές των καυσίμων και του φυσικού αερίου σε υψηλά ρεκόρ.

Αν και η ενέργεια ήταν ο κύριος «ένοχος», ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων, των υπηρεσιών και των διαρκών αγαθών ξεπέρασε τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, μία ακόμα ένδειξη για το ότι η αύξηση των τιμών είναι ολοένα και πιο ευρεία και δεν αντανακλά απλώς το ακριβό πετρέλαιο.

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, ανέβηκε στο 3,2% από 2,9%, ενώ δείκτης που εξαιρεί το αλκοόλ και τα προϊόντα καπνού εκτινάχθηκε στο 3,0% από 2,7%. Όλα αυτά θέτουν την ΕΚΤ ενώπιον δύσκολου πολιτικού διλήμματος.

Το κύριο καθήκον της είναι να οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 2%, αλλά η αυστηροποίηση της πολιτικής τώρα θα συνιστούσε κίνδυνο για την οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Σχεδόν μηδενική ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο ήταν θετική, αλλά μετά βίας, ενώ η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου θα είναι σχεδόν μηδενική, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας μειώνουν την κατανάλωση και «βλάπτουν» τις επενδύσεις.

Αυτό υποδηλώνει ότι η ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα στασιμότητας, καθώς ο ταχύς πληθωρισμός συνδυάζεται με στάσιμη ανάπτυξη. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας παραδοσιακά αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και επομένως θα επιβαρύνουν τον πληθωρισμό μόλις περάσει η άμεση απότομη άνοδος, αυξάνοντας τον κίνδυνο η άνοδος των τιμών αργότερα να υποχωρήσει ξανά κάτω από τον στόχο.

Κορύφωση σε τρεις έως τέσσερις μήνες

Ωστόσο, η ΕΚΤ δύσκολα μπορεί να αγνοήσει τον υψηλό πληθωρισμό, ειδικά επειδή θεωρεί ότι η κορύφωση απέχει ακόμη τρεις με τέσσερις μήνες. Η αγορά εργασίας της ευρωζώνης είναι η πιο σφιχτή εδώ και δεκαετίες, επομένως ο πληθωρισμός των μισθών, προϋπόθεση για διαρκή πληθωρισμό καταναλωτή, βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Και η αδράνεια της ΕΚΤ θα ενίσχυε επίσης τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, καθιστώντας πιθανότατα την αύξηση των τιμών πιο μόνιμη.

Η ΕΚΤ υποτίμησε την αύξηση των τιμών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, επομένως η αξιοπιστία της αμφισβητείται. Ο πιθανός συμβιβασμός στον οποίο θα μπορούσε να οδηγηθεί θα ήταν να σφίξει η τράπεζα φέτος τη νομισματική της πολιτική.

Οι αγορές τιμολογούν σε 63 μονάδες βάσης αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν πιο προσεκτικοί, με κανέναν να μην απαιτεί τόσο μεγάλες κινήσεις.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι οι μεγάλες εκπλήξεις ως προς τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αναγκάσουν την ΕΚΤ να οδηγηθεί ταχύτερα σε πιο σφιχτή πολιτική.