Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τον καθηγητή στα ΤΕΙ Σερρών- Την παύση του ζητά το υπουργείο

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τον καθηγητή στα ΤΕΙ Σερρών- Την παύση του ζητά το υπουργείο

Διαστάσεις έχει λάβει η υπόθεση του καθηγητή στο ΤΕΙ Σερρών που συνελήφθη εμπλοκή σε υποθέσεις δωροληψίας συνελήφθησαν τη Δευτέρα από τη τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Εκτός από την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας για να τεθεί σε αποχή από την άσκηση των καθηκόντων του, πληθαίνουν οι καταγγελίες από φοιτητές και γονείς για τη «δράση» του καθηγητή.

Με αφορμή τη σύλληψη καθηγητή του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρύτανη του ΤΕΙ, Δημήτρη Χασάπη, προκειμένου ο τελευταίος να ασκήσει άμεσα πειθαρχική δίωξη εναντίον του κατηγορούμενου καθηγητή.

Πρύτανης TEI: «Δεν ισχύει τεκμήριο αθωότητας όσον αφορά τα ακαδημαϊκά καθήκοντα»

 «Δεν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας όσον αφορά τα ακαδημαϊκά καθήκοντα» δήλωσε κατηγορηματικά, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Χασάπης, αναφερόμενος στον καθηγητή του ιδρύματος, που συνελήφθη κατηγορούμενος για εμπλοκή σε υποθέσεις δωροληψίας και εκβιασμού φοιτητών.

Ο κ. Χασάπης ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο νομικός σύμβουλος του ΤΕΙ, το οποίο εδρεύει στις Σέρρες, επικοινώνησαν με τη νομική σύμβουλο του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, την κυρία Τομαρά και τόνισε: «Oφείλουμε αυτή τη στιγμή να διασφαλίσουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον στο ίδρυμα και να μην επιτρέψουμε σε έναν άνθρωπο, στον οποίο προσάπτονται όλα αυτά τα πράγματα, να αναστατώνει το ίδρυμά μας. Πρώτα αποδεικνύεις ότι είσαι αθώος και μετά ξαναμπαίνεις στο αμφιθέατρο».

Επισήμανε δε ότι «είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, έτσι ώστε όποιο παιδί καταθέσει (σε βάρος του καθηγητή) να μην έχει καμία συνέπεια στο πτυχίο και πιστεύω ότι σε αυτό θα έχουμε και την πλήρη συμπαράσταση του υπουργείου».

Από την πλευρά του, ο τέως πρύτανης του εκπαιδευτικού ιδρύματος και κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, Δημήτρης Πασχαλούδης, υπογράμμισε ότι είχαν γίνει ενέργειες και στο παρελθόν, για να σταματήσει η δράση του συγκεκριμένου καθηγητή δίχως όμως αποτέλεσμα.

«Το 2015 όλο το τμήμα, καθηγητές, γραμματεία και το ειδικό τεχνικό προσωπικό κατέθεσε στον πρόεδρο πρωτοδικών, ζητήθηκαν μάλιστα και οι καταστάσεις φοιτητών που είχαν το μάθημα του συγκεκριμένου καθηγητή και τις βαθμολογίες. Από εκεί και πέρα εμείς δεν είχαμε ενημέρωση» είπε ο κ. Πασχαλούδης και πρόσθεσε «το 2004 έγινε για πρώτη φορά Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το συγκεκριμένο άτομο και βγήκε άκαρπη, διότι δεν υπήρχαν καταθέσεις για το συγκεκριμένο θέμα».

Διευκρίνισε μάλιστα πως «πολλοί φοιτητές που είχαν κοπεί τρεις φορές, εξετάστηκαν από τριμελή επιτροπή, στην οποία δεν συμμετείχε ο συγκεκριμένος καθηγητής, άλλοι πέρασαν και άλλοι δεν κατάφεραν να περάσουν».

Νέες καταγγελίες

Την περιπέτεια που έζησε σαν φοιτήτρια με τον καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών που χρηματιζόταν για να περάσει τους φοιτητές εξιστόρησε στον Αντέννα μία κοπέλα, που αποφοίτησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια.

Όπως είπε η γυναίκα, που κράτησε την ανωνυμία της, για ευνόητους λόγους, την ίδια την είχε προσεγγίσει το επίμαχο φροντιστήριο, με το οποίο «έκανε τις δουλειές» ο κατηγορούμενος καθηγητής, μέσω Facebook.

Παράλληλα, κρούσεις για ποτό και φαγητό, αστεϊσμούς με ερωτικούς υπαινιγμούς και ευθείες αναφορές για χρηματισμό έκανε στις φοιτήτριες ο καθηγητής του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας κατήγγειλε και άλλη φοιτήτρια στον ΣΚΑΪ.

Δύο οι συνεργοί του καθηγητή

Μαζί με τον καθηγητή έχουν συλληφθεί και δύο συνεργοί με διακριτούς ρόλους που εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία, αποσπούσαν ανταλλάγματα από φοιτητές, τους οποίους ο καθηγητής έκρινε ως αποτυχόντες σε εξεταστέα μαθήματα.

Τα ανταλλάγματα για την επιτυχία στις εξετάσεις αφορούσαν, είτε στην παροχή πρακτικής εργασίας σε επαγγελματικό γραφείο, είτε στην συγκαλυμμένη καταβολή χρηματικών ποσών, ως αντίτιμο για την παρακολούθηση δήθεν μαθημάτων, σε επιχείρηση των δύο ιδιωτών συλληφθέντων.

Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν σε οικίες, γραφεία αλλά και στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Το χρηματικό ποσό των 178.045 ευρώ, 15 βιβλιάρια καταθέσεων και τραπεζικά εμβάσματα με συνολικό ποσό μεταφοράς 140.000 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού, 15 κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δίσκοι και φορητές μονάδες αποθήκευσης δεδομένων.

Φωτογραφεία αρχείου