Πληροφορίες για διάγγελμα Κυρ. Μητσοτάκη στις 6 μ.μ - Πιθανή η απαγόρευση κυκλοφορίας

Πληροφορίες για διάγγελμα Κυρ. Μητσοτάκη στις 6 μ.μ - Πιθανή η απαγόρευση κυκλοφορίας

Νέα μέτρα φέρεται να παίρνει η κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Πρωθυπουργό να απευθύνει στις 6 το απόγευμα τηλεοπτικό διάγγελμα όπου πιθανώς θα ανακοινώσει και την απαγόρευση των μετακινήσεων, προκειμένου να σταματήσουν φαινόμενα σαν αυτά που διαπιστώνονται τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα νέα μέτρα θα επιτρέπουν την κυκλοφορία και τις μετακινήσεις μόνο από και προς την εργασία, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 7 μ.μ. οι συναρμόδιοι υπουργοί πρόκειται να εξειδικεύσουν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών μαζί με διευκρινήσεις ως προς τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις που εξαιρούνται.

Σύμφωνα με ένα σενάριο οι πολίτες θα μπορούν με μηνύματα SMS, προς κάποιο συγκεκριμένο αριθμό, να δηλώνουν - μέσω μίας ειδικής φόρμας προς τα που θα κατευθύνονται. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι ανακοινώσεις με τα εξειδικευμένα μέτρα θα γίνουν στο Χαλάνδρι, όπου και βρίσκεται ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες ώρες επικρατείς πυρετός συσκέψεων στα κυβερνητικά επιτελεία, προκειμένου να εφαρμοστεί πιθανώς και τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Επιτελικά σχέδια, εκδοχές εφαρμογής του πλάνου, τόσο στο επιχειρησιακό όσο και στο τεχνικό επίπεδο, όλα αυτά βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, με την συμμετοχή και των σωμάτων ασφαλείας, των οποίων ο ρόλος τήρησης των μέτρων, θα είναι καθοριστικός.

Στόχος είναι να μπει τέλος στις μαζικές εξορμήσεις των τελευταίων ημερών, στις βόλτες πολιτών και σε όλες αυτές τις εικόνες ανθρώπων που αγνοούν τις εκκλήσεις «μείνετε σπίτι». Στο σενάριο της ανακοίνωσης απαγόρευσης μετακινήσεων θα χρησιμοποιηθεί ευρύτατα η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις του κόσμου.

Eδώ και ημέρες είχε γίνει σαφές ότι το πότε θα πατηθεί το “κουμπί” θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα στοιχεία που έχει η επιτροπή των λοιμοξιολόγων με τους οποίους ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή και ενώ όλα τα σενάρια πλέον είναι πιθανά.

«Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει, η κυβέρνηση αξιολογεί κάθε ημέρα τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί», δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε άτομα άνω των 65 ετών, είπε ότι υπάρχουν πολλές αποφάσεις που εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένας μπούσουλας που θα πρέπει να ακολουθήσει κανείς».

«Υπάρχουν πολλές δοκιμασμένες πρακτικές από διάφορες χώρες που μπορούν να εφαρμοσθούν, τα πάντα εξετάζονται», αναφέρουν άλλες κυβερνητικές πηγές.