Πλημμύρισαν πάλι οι δρόμοι της Μάνδρας -Ανησυχία στους κατοίκους

Πλημμύρισαν πάλι οι δρόμοι της Μάνδρας -Ανησυχία στους κατοίκους

Ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία που έπληξε Μάνδρα πριν μερικούς μήνες και κόστισε τη ζωή 23 ανθρώπων η ισχυρή καταιγίδα που ξέσπασε σήμερα το απόγευμα.

Ήδη πολλοί δρόμοι στη Μάνδρα έχουν πλημμυρίσει από την έντονη βροχόπτωση ενώ ύστερα από εντολή της τροχαίας διακόπηκε η κυκλοφορία.

Αρκετοί κάτοικοι έσπευσαν να απομακρύνουν τα οχήματα τους φοβούμενοι περαιτέρω άνοδο της στάθμης των υδάτων,

Ωστόσο, μέχρι πριν από λίγο, η στάθμη των ορμητικών υδάτων είχε ανέβει με τους κατοίκους να έχουν βγει στα μπαλκόνια και στις ταράτσες και να παρακολουθούν ανάστατοι τα τεκταινόμενα.

Στις περιοχές Μανδρα- Μέγαρα -Ν. Πέραμος Αττικής η πυροσβεστική έχει δεχτεί συνολικά 45 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας. Επιχειρούν 50 Πυροσβέστες με 20 οχήματα ενώ προληπτικά βρίσκονται στη περιοχή ένα ερπυστριοφόρο όχημα και μια βάρκα με δύτες της 1ης ΕΜΑΚ.

Έχουν περάσει σχεδόν 7 μήνες από τον εφιάλτη της φονικής πλημμύρας, που σκότωσε 23 ανθρώπους και οι κάτοικοι της Μάνδρας προσεύχονται και απλώς ελπίζουν σε όλο αυτό το διάστημα να μην ξαναζήσουν τα ίδια.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου πριν λίγες ημέρες, τα «μεγάλα λόγια» για «μεγάλα έργα» την επομένη της τραγωδίας έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία και τις αίθουσες συσκέψεων των αρμοδίων. Οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να προφυλαχθούν, έχοντας φθάσει στο σημείο να υψώνουν παράνομα τοιχία με σκυροδέματα στις αυλές τους, πιστεύοντας πως έτσι δεν θα κινδυνεύσουν να πνιγούν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

 

Άπραγη η πολιτεία

«Το μοναδικό έγγραφο που λάβαμε ήταν από τη δήμαρχο της Μάνδρας για να μην κάνουμε καμία τεχνική παρέμβαση χωρίς άδεια. Ωστόσο, όλοι σχεδόν έχουμε υψώσει τοίχους γύρω από τα σπίτια μας. Πρέπει να προστατεύσουμε την περιουσία μας, τη ζωή μας - αφού πήραμε την απόφαση να μείνουμε εδώ κάνουμε ό,τι δεν κάνει η πολιτεία. Κάποιοι έχουν παρατήσει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους κι έχουν φύγει, ενώ όσοι μείναμε εδώ ψυχολογικά έχουμε πλέον μεγάλο πρόβλημα όσο δεν βλέπουμε να γίνεται κάτι με το επίμαχο θέμα, που είναι το έργο στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης» σημείωνε κάτοικος της περιοχής πριν λίγες ημέρες.

Όπως πάντως διατείνεται η περιφερειακή αρχή Αττικής της Ρένας Δούρου σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, «συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Νοεμβρίου 2017 στην περιοχή της Μάνδρας και της Νέας Περάμου και για τη στήριξη των πολιτών στις περιοχές που επλήγησαν».

Έτσι, εκτός από στήριξη των κοινωνικών δομών στις περιοχές αυτές, η Περιφέρεια ετοιμάζει ανάπτυξη... έξυπνων εφαρμογών. Η αντιπλημμυρική θωράκιση μπορεί να περιμένει!