Πλημμύρισαν Πύργος, Χαλκιδική, Καβάλα- Έρχεται καταιγίδα στην Αττική

Πλημμύρισαν Πύργος, Χαλκιδική, Καβάλα- Έρχεται καταιγίδα στην Αττική

Σπίτια πλημμυρισμένα, εγκλωβισμένα άτομα, και δρόμοι «ποτάμια» ήταν η εικόνα που παρουσίασε ο Πύργος Ηλείας εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε χθες αρκετές περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Κέρκυρα, Ζάκυνθο). Συνολικά 30 οικίες πλημμύρισαν, ενώ αρκετά άτομα εγκλωβίστηκαν στους πλημμυρισμένους δρόμους.

Σύμφωνα με την  Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, έχουν γίνει δεκάδες κλήσεις για πλημμύρες σε σπίτια, ενώ πολλοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων νερού με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν άτομα στα οχήματά τους, αλλά και πεζή.

Όπως αναφέρει το patrisnews.com, στον κεντρικό δρόμο του Λαμπετίου, ο οποίος είχε πλημμυρίσει είχαν εγκλωβιστεί οχήματα και στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στης Αστυνομίας, ενώ όπως μετάδωσε το iliaive.gr σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν από την υπερχείληση ρέματος στη Βαρβάσαινα ενώ υπήρξε τουλάχιστον ένα πλημμυρισμένο σπίτι στα Χαλικιάτικα.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ 104,6» ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος έκανε λόγο για «πρωτοφανή σε ποσότητα βροχή», ο οποίος και σημείωσε ότι χρειάστηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία άνθρωποι των οποίων τα σπίτια πλημμύρισαν.

«Είναι πάνω από 30 τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει. Ορισμένοι εγκλωβίστηκαν σε αυτά και χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής» πρόσθεσε ο κ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος μιλώντας αργότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος, γνωστοποίησε ότι ο δήμος έστειλε αίτημα στην Πολιτική Προστασία, ώστε να κηρυχθεί ο δήμος Πύργου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ήδη, συνεργείο μηχανικών προχωρά στην καταγραφή ζημιών στις υποδομές, ένα άλλο συνεργείο της Πρόνοιας καταγράφει ζημιές σε οικοσκευές σπιτιών, ενώ συνεργείο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταγράφει τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε επιχειρήσεις.

 

Η έντονη βροχόπτωση έπληξε περιοχές και της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το κέντρο δέχθηκε 20 κλήσεις, ενώ η Υπηρεσία χρειάστηκε να προχωρήσει σε 8 αντλήσεις υδάτων στα Φλογητά και στα Νέα Πλάγια.

Παράλληλα, δύο γυναίκες εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους, σε γέφυρα στην επαρχιακή οδό από Τριγλία για Νέα Πλάγια, όταν αυτό καλύφθηκε από νερό και χρειάστηκε η επέμβαση πυροσβεστών προκειμένου να απεγκλωβιστούν. Σύμφωνα με το thessnews.gr, ένα όχημα παρασύρθηκε από τα νερά και κατέληξε στη θάλασσα. Ο οδηγός κατάφερε να βγει μόνος του και είναι καλά στην υγεία του.

Δύσκολη νύχτα πέρασαν και οι κάτοικοι πολλών αγροτικών περιοχών στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου, καθώς λόγω της έντονης και συνεχιζόμενης βροχόπτωσης καταγράφηκαν πολλά και εκτεταμένα πλημμυρικά φαίνομαι σε καλλιέργειες, υπόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων αλλά και σε πολλά σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού Καβάλας – Δράμας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στις τοπικές κοινότητες Πολύστυλου και Δάτου, της δημοτικής ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, στην τοπική κοινότητα Κοκκινοχώματος του Δήμου Παγγαίου, όπως επίσης και στις τοπικές κοινότητες Ελευθερών και Ελαιοχωρίου, της δημοτικής ενότητας Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου.

Η έντονη βροχόπτωση καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας μετέτρεψε σε λίμνη μεγάλο τμήμα της εθνικής οδού Καβάλας – Δράμας καθώς πλημμύρισαν πολλά αρδευτικά δίκτυα και αποστραγγιστικά κανάλια με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, έως και αδύνατη, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Οι δυνατοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν παρέσυραν και κάποιες μικρές αγροτικές γέφυρες με συνέπεια να χρειαστούν εκσκαφτικά μηχανήματα για τη διάνοιξη του δρόμου.

Το ίδιο διάστημα την ίδια εικόνα προβλημάτων παρουσίαζαν περιοχές της Θεσσαλονίκης, Μεσσηνίας, Κέρκυρας και Ζακύνθου.

Σύμφωνα με το meteo.gr μετά το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από τα νοτιοδυτικά με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές στην Αττική. Τις βραδινές ώρες ισχυρά φαινόμενα αναμένονται στη Χαλκιδική, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στο Βόρειο Αιγαίο, στις Νότιες Κυκλάδες, στη Δυτική Κρήτη και ενδεχομένως τοπικά στις Σποράδες.