Πλήγμα στο κινεζικό αφήγημα η επιστροφή στα σκληρά μέτρα πρόληψης

Πλήγμα στο κινεζικό αφήγημα η επιστροφή στα σκληρά μέτρα πρόληψης

Λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις αξιωματούχων για την άρση των ακραίων περιορισμών στη Σανγκάη, τόσο η μεγάλη κινεζική πόλη όπως και η πρωτεύουσα επανέφεραν απαγορεύσεις σε ορισμένους τομείς, λόγω της νέας έξαρσης των κρουσμάτων στη χώρα. Αν και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό είναι μικρός αναλογικά με τον μέσο όρο παγκοσμίως, η αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για το κινεζικό καθεστώς.

Όσο κι αν το καθεστώς ήθελε να δείξει πως έλεγχε την κατάσταση, φαίνεται πως οι οικονομικές επιπτώσεις του lockdown είχαν αρχίσει να γίνονται εμφανείς. Η κινέζικη οικονομία παρουσίαζε σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ αρκετά μεγέθη, όπως για παράδειγμα η ανεργία, βρίσκονταν σε ανησυχητικά επίπεδα. Ωστόσο, η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για τον Κινέζο πρόεδρο.

Πέρα από το ηθικό κομμάτι της ευθύνης για την εμφάνιση και το φούντωμα του ιού, την οποία ο Σι Τζινπινγκ προσπαθεί να αποτινάξει μετά βδελυγμίας, ο Κινέζος πρόεδρος έχει θέσει πολιτικά σε πρώτο πλάνο την προσπάθεια εξουδετέρωσης της πανδημίας. Κατά συνέπεια, παρά τα ανησυχητικά δείγματα γραφής των δεικτών το καθεστώς θέλει να καταστήσει σαφές ότι προτάσσει τον άνθρωπο παρά τα νούμερα της οικονομίας.

Άλλωστε το συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος πλησιάζει και ο Σι Τζινπινγκ ετοιμάζεται να γιορτάσει την επανεκλογή του με θριαμβευτικό τόνο. Ένα από τα στοιχεία που θέλει να αναδείξει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το επίτευγμα του ελέγχου της πανδημίας του κορονοϊου που ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο. Παράλληλα με το ανθρώπινο στοιχείο, θέλει να είναι αποδεδειγμένη η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού που διαθέτει η χώρα.

Ωστόσο, έπειτα από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, ξεκινώντας από τη Σανγκάη, υπάρχει πλέον ένας ορατός κίνδυνος που δεν μπορεί να αγνοήσει το καθεστώς. Γι’ αυτό άλλωστε το Πεκίνο είχε θέσει τις αρχές Ιουνίου ως ορόσημο για να επανέλθουν οι κινέζικές πόλεις στην κανονικότητα και να αποκαταστήσουν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες. Αν δεν το καταφέρει, θα αποτελέσει σίγουρα ένα πλήγμα στο κύρος του.

Το κινεζικό καθεστώς έχει βασίσει το σύνολο του ιδεολογήματος του στην ικανότητα να ανταπεξέρχεται τις δυσκολίες και να προτάσσει μία διαφορετική αντιμετώπιση της πραγματικότητας από ότι η Δύση. Αυτό είναι κυρίαρχο σε όλες τις εκφάνσεις του, από τη νομιμοποίηση που θέλει να επιτυγχάνει στο εσωτερικό μέχρι την ισχύ που θέλει να προβάλει διεθνώς. Οι εικόνες της καραντίνας της Σανγκάης, για παράδειγμα, που έκαναν τον γύρο του κόσμο έδειξαν την αποφασιστικότητα του να πετύχει τους σκοπούς που θέτει. Ωστόσο, αν δεν τα καταφέρνει να το κάνει, θα αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, ακόμα και στο εσωτερικό του.