7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Πλεύρης: Δεν πρόκειται να πάμε σε περιορισμούς τύπου lockdown

Πλεύρης: Δεν πρόκειται να πάμε σε περιορισμούς τύπου lockdown
Eurokinissi

«Δεν πρόκειται να πάμε σε περιορισμούς τύπου lockdown, είτε γενικού είτε ειδικού. Τα μέτρα που θα λαμβάνονται θα είναι μέτρα που θα περιορίζουν την κινητικότητα των ανεμβολίαστων και αυτό δεν είναι τιμωρητικό», τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το βράδυ του Σαββάτου.

Αναφερόμενος στο τέταρτο κύμα της πανδημίας που πλήττει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, επισήμανε ότι όλα τα εθνικά συστήματα Υγείας πιέζονται και υπογράμμισε πως το 85% των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι.

«Για τις κλίνες ΜΕΘ γίνονται συνεχώς σχεδιασμοί, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις. Το ΕΣΥ αντέχει ακόμα. Δεν πρόκειται να κλείσουμε», ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση θα λαμβάνονται μέτρα.

«Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην φτάσουμε σε έναν πλήρη περιορισμό των ανεμβολίαστων στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, οποιαδήποτε όμως μέτρα χρειαστούν δεν θα είναι τιμωρητικά για τα 3/4 του πληθυσμού που είχε επιλέξει να εμβολιαστεί και δεν πιέζουν το ΕΣΥ», τόνισε.

Για την αύξηση των θανάτων από COVID-19 (χθες καταγράφηκε ρεκόρ εξαμήνου με 91 νεκρούς), ο υπουργός εξήγησε ότι «οι νεκροί είναι σε συνάρτηση με την εμβολιαστική κάλυψη. Συνεπώς, περιορίζοντας την κινητικότητα λειτουργούμε προστατευτικά.»

Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα μέτρα. «Στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, με το σκεπτικό ότι δεν κινδυνεύουν ως προς τη νόσηση όπως οι ανεμβολίαστοι, δεν εξετάζονται περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.»

Ωστόσο, η χρήση μάσκας παραμένει για όλους υποχρεωτική. «Αυτό που ισχύει για τη μάσκα είναι ότι στους κλειστούς χώρους είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική όπου υπάρχει συνωστισμός», τόνισε.

Τέλος, για τις εκκλησίες σχολίασε πως οι έλεγχοι γίνονται από τον υπεύθυνο, αλλά η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να κάνει και δειγματοληπτικούς ελέγχους. «Από τη στιγμή που έχει βγει και η εγκύκλιος από την Ιερά Σύνοδου, θεωρούμε ότι θα μπορέσουν να τηρήσουν αυτό το μέτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.