7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Πλεύρης: Απολύσεις και πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά - Καταγγελίες και για «μαϊμού» νόσηση

Πλεύρης: Απολύσεις και πρόστιμα για πλαστά πιστοποιητικά - Καταγγελίες και για «μαϊμού» νόσηση
φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Αυστηρές κυρώσεις για όλους όσοι εμπλέκονται σε περιπτώσεις μαϊμού πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εικονικούς εμβολιασμούς στο εμβολιασμό κέντρο Παλαμά της Καρδίτσας ο Θ. Πλεύρης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για απολύσεις, βαριά πρόστιμα ακόμη και διώξεις σε όποια πρόσωπα αποδεδειγμένα εμπλέκονται με τις περιπτώσεις.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, μετά τις αποκαλύψεις της Καρδίτσας, έχει ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων στα άτομα τα οποία πήραν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «με το που δημοσιοποιήθηκε το θέμα, μίλησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του είπα να κάνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και παράλληλα να αποσταλεί ο φάκελος στην εισαγγελία με μια ιδιαιτερότητα. Αυτή τη στιγμή από την πλευρά της ΥΠΕ, δηλαδή του υπουργείου, θα ζητηθεί και η δίωξη των ατόμων, τα οποία πήγαν εκεί πέρα και έκαναν χρήση», και πρόσθεσε ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν ταυτοποιηθεί 44 περιπτώσεις που κρίνονται ως ύποπτες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, στο κέντρο Υγείας Παλαμά, έχουν γίνει 31.000 εμβολιασμοί, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί 16.000 πολίτες με τις δύο δόσεις. «Η ιδιαιτερότητα του κέντρου Υγείας Παλαμά είναι ότι ήταν το μοναδικό κέντρο πλησίον των άλλων που είχε εμβόλια Pfizer. Υπήρχε λοιπόν μια αυξημένη ζήτηση στο συγκεκριμένο κέντρο και έχουμε καταγράψει γύρω στις 5.000 αλλαγές ταχυδρομικού κώδικα, αλλά δε μας ανησυχεί γιατί οι περισσότεροι εμβολιασμοί έχουν γίνει σε χρόνο που δεν υπήρχε καθόλου συζήτηση κυρώσεων οποιαδήποτε υποχρεωτικότητας. Άρα, δεν είχε κανένας λόγο να θέλει να έχει ένα πιστοποιητικό», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι αν η έκδοση των πιστοποιητικών έγινε έναντι αντιτίμου είναι θέμα έρευνας της εισαγγελίας και της ΕΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, οι Αρχές ερευνούν τα πάντα αφού σύμφωνα με τον υπουργό πέρα από τις περιπτώσεις μαϊμού πιστοποιητικών εμβολιασμών, στο υπουργείο Υγείας έχουν φτάσει και καταγγελίες και για μαϊμού δηλώσεις νόσησης, οι οποίες όπως τόνισε, θα πρέπει να ενταφιαστούν. «Σεβόμαστε απόλυτα την επιθυμία κάποιου να μην εμβολιαστεί και τους 6.500 υγειονομικούς που θέσαμε σε αναστολή αυτές τις ημέρες και τους έχουμε δώσει τη δεύτερη ευκαιρία με την τροπολογία που ψηφίζεται αύριο να επιστρέψουν αν κάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο, δε σεβόμαστε και εξετάζουμε άτομα που ψευδώς έχουν δηλώσει ότι έχουν νοσήσει προκειμένου να παίρνουν το εξάμηνο και να βρίσκονται στο σύστημα Υγείας. Υπάρχουν δηλαδή  καταγγελίες για μαϊμού δηλώσεις νόσησης. Θέλω να πω ότι για αυτές τις περιπτώσεις, κινούνται όλες οι διαδικασίες για να απολυθούν», ξεκαθάρισε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι για περιπτώσεις μαϊμού δηλώσεων είναι πάνω από 3-4 γνωστών και μπορεί να υπάρχει και υπόνοια οικονομικού οφέλους, βρίσκεται υπό επεξεργασία ειδική διάταξη, η οποία θα προβλέπει διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα. «Οι διοικητικές κυρώσεις και το πρόστιμο που θέλουμε να βάλουμε για περιπτώσεις είτε ψευδούς δήλωσης είτε υπαλλήλων που θα εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά, κατά περίπτωση, θα είναι τέτοιας φύσεως που θα είναι αποτρεπτικά. Άρα, μιλάμε και για ποινικές κυρώσεις και για πειθαρχικές κυρώσεις και για απόλυση και πρόστιμο δυσβάσταχτο. Δε θα επιτρέψουμε κανένας να εξαπατήσει το σύστημα και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», κατέληξε.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου
 

«Σε σχέση με τα δημοσιεύματα για εκτεταμένους εικονικούς εμβολιασμούς στο ΚΥ Παλαμά αναφέρουμε ότι: Το KY Παλαμά λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο από 20 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 16.661 Πολίτες, (31,696 εμβολιασμοί, 16.279 Πρώτης δόσης, 15.417 δεύτερης δόσης). Ακολουθεί η ανάλυση των εμβολιασμών ανά μήνα:

Εμβολιασμοί πρώτης δόσης

  • 2021-01 1071
  • 2021-02 1006
  • 2021-03 1345
  • 2021-04 2103
  • 2021-05 3637
  • 2021-06 4881
  • 2021-07 1723
  • 2021-08 444
  • 2021-09 69

Περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων έδειξε ότι αριθμός πολιτών (4946 πολίτες από τον Ιανουάριο) αλλάξαν το TK του τόπου διανομής τους για να εμβολιαστούν στο ΚΥ Παλαμά. Αυτό αποτελεί συνήθη τακτική που παρατηρείται σε όλη τη χώρα, ειδικά στις περιοχές που οι πολίτες δείχνουν προτίμηση για συγκεκριμένο είδος εμβολίου. Στη συγκεκριμένη περιοχή από τα τρία γειτονικά KY τα δύο διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και το ΚΥ Παλαμά με Pfizer.

Σε κάθε περίπτωση η διενέργεια εικονικών εμβολιασμών είναι εξαιρετικά δύσκολή με τον τρόπο που είναι δομημένο το σύστημα εμβολιασμού. Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε από τον Υπουργό Υγείας θα διερευνήσει τα μεμονωμένα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στο ΚΥ
Παλαμά.

Δεδομένου επίσης ότι η πλειονότητα των εμβολιασμών στο συγκεκριμένο ΚΥ διεξήχθη έως τον μήνα Ιούνιο που δεν είχαν ανακοινωθεί ειδικότερα μέτρα δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους πολίτες, δεν προκύπτουν ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν δημοσιογραφικές αναφορές που κυκλοφόρησαν την Κυριακή με αφορμή μεμονωμένες περιπτώσεις ψευδών πιστοποιητικών».