7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Πλεύρης: Αναμένουμε εισήγηση για 3η δόση στον πληθυσμό - Κλείνουν σταδιακά τα mega εμβολιαστικά κέντρα

Πλεύρης: Αναμένουμε εισήγηση για 3η δόση στον πληθυσμό - Κλείνουν σταδιακά τα mega εμβολιαστικά κέντρα
Eurokinissi

Εισήγηση για την τρίτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό ανακοίνωσε ότι αναμένει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Παράλληλα, προανήγγειλε το σταδιακό κλείσιμο των μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων και γνωστοποίησε ότι οι υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν, μετά το πέρας της προθεσμίας, ελέγχονται με αντισώματα μήπως έχουν κάνει εικονικό  εμβολιασμό.

Για τη λειτουργεία των σχολείων, τα οποία άνοιξαν τη Δευτέρα, ο Θ. Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι το πρωτόκολλο που συζητήθηκε με την επιτροπή είναι συνδυαστικό, καθώς όπως είπε, υπάρχει πλέον ο εμβολιασμός, συνεχίζεται η τήρηση των μέτρων ενώ θα γίνεται και άμεση ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σχέδιο για να υπάρχει κάλυψη σε κλίνες για τα παιδιά, σε περίπτωση που νοσήσουν και χρειαστούν νοσηλεία, στο δημόσιο αλλά γίνεται και συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα για πλήρη κάλυψη νοσηλειών στην παιδική ηλικία.

«Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας επεξεργάζονται τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς αλλά υπάρχει και το plan b αν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Πλεύρης.

Χαμηλά τα ποσοστά στον εμβολιασμό παιδιών

 

Για τον εμβολισμό των παιδιών είπε ότι είναι λογικό οι γονείς να φοβούνται για τα παιδιά τους να εμβολιαστούν. «Είμαστε σε συνεννόηση με τις παιδιατρικές ενώσεις» ανέφερε ώστε ενημερώνουν οι παιδίατροι τους γονείς. Όπως είπε ο εμβολιασμός του παιδιού «δεν είναι μόνο μια πράξη αλτρουισμού, αν εμβολιαστεί προστατεύεται και το ίδιο». Παραδέχτηκε ότι τα ποσοστά στους εμβολιασμούς των παιδιών είναι χαμηλά και έκανε έκκληση στους γονείς να συζητήσουν με τους παιδίατρούς τους.

Όσον αφορά τις νοσηλείες παιδιών, ο υπουργός τόνισε πως στο Υπουργείο Υγείας ήδη έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει επιπλέον παιδιατρικές κλίνες Covid, εάν και εφόσον χρειαστούν, στα Nοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και στις Κλινικές καθώς είμαστε σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα.

Απαντώντας σε ερώτηση, για την πληρωμή των rapid test από όσους έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου, ο Θ. Πλεύρης είπε «το ακούω με προβληματισμό αυτό που λέτε» και αναμένεται να εξεταστεί ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουν αυτοί που έχουν κάνει τη μια δόση.

Για τους εμβολιασμούς, ο Θ. Πλεύρης ανέφερε ότι «θέλουμε να διευρύνουμε το μοντέλο του εμβολιασμού». Έτσι, οι εμβολιασμοί περνάνε και στους ιδιώτες γιατρούς, ώστε, όπως είπε, να μπει στην καθημερινότητα του κόσμου και να προχωρήσει το σταδιακό κλείσιμο των μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων.

Πλήρης επάρκεια εμβολίων

 

Τόνισε ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια εμβολίων για όλο τον πληθυσμό και σημείωσε ότι στους άνω των 60 έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού.

«Στόχος το ποσοστό αυτό να αρχίσουμε να το πιάνουμε και στις νεότερες ηλικίες και να πλησιάσουμε το 80%», υπογράμμισε ο Θ. Πλεύρης. Αναφερόμενος στα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα και στο ενδεχόμενο να κλείσουν απάντησε ότι μπορεί να μην χρειάζεται να λειτουργούν όπως πριν. 

«Όταν αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα με τους ιδιώτες γιατρούς θα δούμε πως θα λειτουργήσουν τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι «οι κρίσιμες ηλικίες έχουν καλά ποσοστά εμβολιασμού αλλά αυτό δεν αρκεί».

Υπό εξέταση το ενδεχόμενο τρίτης δόσης στους άνω των 60

 

Για την τρίτη δόση εμβολίου, η οποία έχει ονομαστεί και «αναμνηστική», ο Θ. Πλεύρης ανέφερε ότι «είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις. Με βάση τις εισηγήσεις παρακολουθούμε ποιοι πρέπει να πάνε σε αναμνηστική δόση. Αυτοί είναι οι ανασοκατασταλμένοι», μέχρι στιγμής.

Παράλληλα σημείωσε ότι αυτό που εξετάζει η επιτροπή είναι αν θα γίνει στους άνω των 60 και τη χρονική διάρκεια, ενώ σημείωσε ότι «εξαρτάται από την εισήγηση της Επιτροπής για το αν θα γίνει στον γενικό πληθυσμό η τρίτη δόση, αν κρίνουν οι ειδικοί ότι χρειάζεται θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εισήγηση για αυτό το θέμα». 

Παρέθεσε στοιχεία ως προς τα ποσοστά εμβολιασμών, λέγοντας ότι είναι κοντά στο 80% στους άνω των 60 ετών, περίπου στο 77% στους άνω των 50 και περίπου ανάλογο είναι το ποσοστό στους άνω των 40 ετών.

Με τα σημερινά δεδομένα, αυτή τη δόση έχει αποφασιστεί να την κάνουν τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή επειδή δεν έχουν αναπτύξει τα αντισώματα τα οποία χρειάζονται. Αυτές τις ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα και μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν, σημείωσε

Απαντώντας για τον θάνατο του 15χρονου μετά από εμβόλιο στην Τρίπολη, ο Θ. Πλεύρης είπε ότι «είναι σε εξέλιξη η ιατροδικαστική έρευνα και περιμένουμε τα αποτελέσματα της εξέτασης. Δεν μπορούν κάποιοι να προτρέχουν και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο».

Για το 50+1 στα σχολεία ο Θ. Πλεύρης τόνισε ότι υπάρχει υγειονομικό και εκπαιδευτικό πρωτόκολλο. Όπως είπε, «η βασική αρχή είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά» και είπε πως το πρωτόκολλο που έχει δομηθεί είναι ένα πρωτόκολλο ασφάλειας, «πρέπει να το εμπιστευτούν οι γονείς».

Τέλος, μιλώντας για τα πλαστά πιστοποιητικά είπε ότι είναι δυο οι περιπτώσεις. Είναι αυτές που υπάρχουν παρεμβάσεις στο σύστημα και περιπτώσεις ψευδούς νόσησης. Σχετικά με τους υγειονομικούς ο Θ. Πλεύρης σημείωσε πως το πλαίσιο που κινείται το υπουργείο είναι άτομα που έχουν εμβολιαστεί στον υγειονομικό χώρο μετά το μέτρο της υποχρεωτικότητας, θα υπάρξει έλεγχος και θα γίνεται τεστ αντισωμάτων, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία και με τρίτες χώρες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.


Κορονοϊός: Πιθανόν χρειάζονται τρεις δόσεις για ανοσοποίηση

Κορονοϊός: 1.319 νέα κρούσματα, 378 διασωληνωμένοι και 28 θάνατοι