Πλειστηριασμοί ακινήτων για λίγους και για γνώστες

Πλειστηριασμοί ακινήτων για λίγους και για γνώστες

Μεγάλα βιομηχανικά κτίρια, ξενοδοχεία, αγροτεμάχια, όπως, βέβαια, και κατοικίες ή μικρά διαμερίσματα περιλαμβάνει η ....ημερήσια διάταξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών της φετινής χρονιάς. Ωστόσο, όπως αναφέρουν γνώστες της συγκεκριμένης αγοράς, την οποία απαρτίζουν συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και μεσίτες, λόγω της πανδημίας, το ενδιαφέρον ακόμη και για ακίνητα που αποτελούν ευκαιρίες βρίσκεται στο ναδίρ.

Προ κορονοϊού, περίπου τέλη του 2018, όπως αναφέρει στέλεχος της αγοράς, ένα μικρό διαμέρισμα στο Παγκράτι είχε προγραμματιστεί να εκποιηθεί σε τιμή εκκίνησης 35.000 ευρώ, αλλά ύστερα από μάχη “στήθος με στήθος”, άλλαξε χέρια προς περίπου 60.000 ευρώ. Το τελικό, βέβαια, κόστος θα αυξανόταν κατά τουλάχιστον 15.000 έως 20.000 ευρώ, δεδομένου ότι το διαμέρισμα πρώτου ορόφου του Παγκρατίου έχρηζε ανακαίνισης καθότι, προηγουμένως, χρησιμοποιούνταν ως ιατρείο. Ωστόσο, λόγω της άνθησης των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, η επιστροφή των επενδεδυμένων κεφαλαίων ήταν εξασφαλισμένη. Σήμερα οι καλές αποδόσεις του Airbnb αποτελούν παρελθόν και για φέτος οι προσδοκίες για άντληση εσόδων περιορίζονται στην περίοδο μετά το Πάσχα των Καθολικών (το Ορθόδοξο έπεται).

Οι παγίδες

Στην περίπτωση αυτή αναφέρονται οι ειδικοί, αναφερόμενοι στην μεγάλη ζήτηση που συγκέντρωναν προ Covid, οι εκποιήσεις. Δεδομένου όμως, ότι νομοτελειακά η πανδημία θα αποτελέσει παρελθόν και οι πλειστηριασμοί θα βρεθούν ξανά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, οι επαΐοντες εφιστούν την προσοχή. Οι πλειστηριασμοί κρύβουν παγίδες που ενδέχεται να αποδειχθούν μοιραίες για τους μη μυημένους.

Το πουλόβερ, όπως εξηγούν, ενδέχεται να αρχίσει να ξηλώνεται λόγω του ότι ένας υποψήφιος αγοραστής δεν διαθέτει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το ακίνητο, το οποίο, σε πολλές περιπτώσεις, είναι σε κακή ή ιδιαίτερα κακή κατάσταση, απαιτώντας σημαντικές δαπάνες για εργασίες ανακαίνισης. Μάλιστα, εάν προηγουμένως η ιδιοκτησία χρησιμοποιούνταν σαν επαγγελματική στέγη, π.χ. σαν οδοντιατρείο, όπου υπήρχε εγκατεστημένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, τότε οι εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων καθίστανται ακόμη πιο σύνθετες.

Επίσης, συχνά τα σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί εμφανίζουν σημαντικές πολεοδομικές παραβάσεις, οι οποίες απαιτούν τη νομιμοποίησή τους, διαδικασία που μπορεί να αποδειχθεί αρκετά κοστοβόρα. Ταυτόχρονα, δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου ορισμένες πολεοδομικές παραβάσεις δεν τακτοποιούνται, όπως η καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να μην έχει τη δυνατότητά μεταβίβασης του προβληματικού ακινήτου.

Ένα ακόμη από τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι υπερθεματιστές σχετίζονται με λάθη...πληκτρολόγησης. Για παράδειγμα, είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι υπερθεματιστές χάνουν την εγγυητική επιστολή διότι λόγω απειρίας ή πίεσης χρόνου, κατά τη διαδικασία προσθέτουν εσφαλμένα ένα μηδέν παραπάνω (π.χ. 300.000 ευρώ έναντι 30 χιλ.).

Με τα δεδομένα αυτά, το “σπορ” των πλειστηριασμών είναι δύσκολο για τους μη επαΐοντες με αποτέλεσμα, αναγκαστικά τα περισσότερα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί να καταλήγουν σε επαγγελματίες του είδους.