Πλακιωτάκης: Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην αξιοποίηση των λιμένων της χώρας

Πλακιωτάκης: Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην αξιοποίηση των λιμένων της χώρας

Στο έργο που έχει υλοποιηθεί από την κυβέρνηση στον κομβικής σημασίας -όπως τον χαρακτήρισε- τομέα της ναυτιλίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ηράκλειο. Ο κ. Πλακιωτάκης έκανε λόγο για συστηματική εργασία στη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, που οδηγούν την Ελλάδα σε δρόμους ανάπτυξης, λέγοντας ότι «προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος μας, κάνοντας πράξη τις αλλαγές που διασφαλίζουν μία καλύτερη ζωή, με κοινωνικό μέρισμα, σίγουρη πορεία για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

«Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην αξιοποίηση των λιμένων της χώρας μας, των περιφερειακών μας λιμανιών» είπε ο κ. Πλακιωτάκης και αναφερόμενος στο Ηράκλειο είπε ότι ο διαγωνισμός ήδη βρίσκεται στη δεύτερη φάση, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών με πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω του οποίου δημιουργούνται προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης για τον θαλάσσιο τουρισμό.

«Για πρώτη φορά δημιουργήσαμε εθνική, ολοκληρωμένη στρατηγική για το νησιωτικό χώρο, με χρηματοδοτικά εργαλεία που διασφαλίζουν ισχυρή ανάπτυξη για τους νησιώτες και τη νησιωτική Ελλάδα» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Πλακιωτάκης και συμπλήρωσε ότι «το υπουργείο συμμετέχει για πρώτη φορά στην αναπτυξιακή προσπάθεια, με χρηματοδότηση έργων και στήριξη νησιωτικών επιχειρήσεων μέσα από μία ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση».

Ο υπουργός είπε ότι με θεσμικά μέτρα ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας και του ελληνικού νηολογίου, συμπληρώνοντας ότι «στηρίξαμε τους ναυτικούς και την ακτοπλοΐα, έναν από τους κλάδους που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται σε αυτή την ιδιαίτερη δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο και ενισχύσαμε το Λιμενικό Σώμα με προσωπικό και μέσα, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις επιχειρησιακές του δυνατότητες».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ 21-27 και ειδικά την Κρήτη, είπε ότι «σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπάρξουν πολυετείς συμβάσεις δρομολόγησης πράσινων πλοίων, στο πλαίσιο του εθνικού μας σχεδίου για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας» περιγράφοντας ένα εκτεταμένο σχέδιο παρεμβάσεων «που δημιουργεί συνθήκες αλλά και προϋποθέσεις έτσι ώστε η Κρήτη να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της θαλάσσιας και της γαλάζιας ανάπτυξης».

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στις διεργασίες στη ΝΔ, λέγοντας ότι «τα προσυνέδρια και πολύ περισσότερο το συνέδριό μας σε λίγες εβδομάδες, ενδυναμώνουν τη σχέση μας με την κοινωνία και επιτρέπουν αφενός μεν να παρουσιάσουμε το τεράστιο έργο της κυβέρνησης σε συγκεκριμένους τομείς και αφετέρου να περιγράψουμε την πορεία των επόμενων ετών πορείας σιγουριάς, πορείας ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή».