Πλακάτ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ύψωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Πλακάτ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ύψωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Πλακάτ που σχημάτιζαν το σύνθημα «δεν είναι αθώοι» σχημάτισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια, με αφορμή την αυριανή απόφαση της δικαιοσύνης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λαμβάνοντας τον λόγο τόνισε ότι «αύριο είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία στη χώρα μας, στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Αύριο να υπάρξει δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα, για τους Αιγύπτιους ψαράδες, τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τους μετανάστες θύματα του φασισμού».

«Θα πούνε κάτι πως η νομοθετική εξουσία δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη δικαστική. Υπάρχουν μέρες που δε μπορεί αν σιωπά κανείς. Πρέπει αύριο να υπάρχει δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα. Πρέπει αύριο να υπάρχει δικαιοσύνη για τους Αιγύπτιους ψαράδες. Πρέπει αύριο να υπάρχει δικαιοσύνη για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Πρέπει αύριο να δικαιωθούν όλοι αυτοί οι μετανάστες που σε όλη την Ευρώπη είναι θύματα ναζιστικής, εγκληματικής δράσης. Πρέπει να δικαιωθούν και ο Δανιήλ Αλαλούφ, ο Ζακ Βεντούρα και οι άλλοι 6 βουλευτές που έχουμε το μνημείο έξω από την Ολομέλεια, οι 8 Εβραίοι βουλευτές που χάσανε τη ζωή τους στο Άουσβιτς και στα άλλα κρεματόρια των ναζιστών», είπε και προσέθεσε ότι αύριο δεν είναι μια μέρα όπως οι άλλες.

«Όλη η Ευρώπη μας κοιτάει. Μας κοιτάει για να δώσουμε ένα χτύπημα στο ναζισμό και είμαι σίγουρος πως όλοι και όλες εδώ μέσα θέλουν να δοθεί ένα χτύπημα στο ναζισμό γιατί όλοι και όλες λέμε «Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός» και ποτέ δε μπορούμε να σιωπάμε σε μια τέτοια συγκυρία», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός ξεκαθάρισε ότι η πλειοψηφία καταδικάζει κάθε μορφή φασισμού υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ πολέμησε μέσα και έξω από τη Βουλή το έκτρωμα της Χρυσής Αυγής. «Όταν η ΝΔ με ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει για να οδηγήσει τους εγκληματίες στην φυλακή. Στήριξε την δικαιοσύνη για να συνεχίσει το έργο της. Είμαστε όλος ο δημοκρατικός κόσμος μαζί. Τείχος δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό και ναζισμό. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη. Θα είμαστε στον κοινό αγώνα κατά του φασισμού και υπέρ της Δημοκρατίας», προσέθεσε.

Τον λόγο εκ μέρους της κυβέρνησης πήρε λίγο αργότερα και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει τα φαινόμενα φασισμού, ναζισμού αλλά και αντισημιτσμού. «Το κοινοβούλιο εδώ που χτυπά η καρδία της Δημοκρατίας στέλνει τα μηνύματά του και αυτό αποτελεί υποχρέωσή του. Όμως η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα καθώς έτσι εξασφαλίζεται η ευνομούμενη πολιτεία. Η υπόθεση της καταπολέμησης φασισμού απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετική αναφορά, τέλος, έκανε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος σημειώνοντας μεν οι σχετικές αποφάσεις βγαίνουν από τα δικαστήρια, αλλά το πολιτικό σύστημα έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.