«Μ. Σαράφης» σε Προανακριτική: «Πιθανολογήσεις όσα είπα για τα πολιτικά πρόσωπα» 

«Πιθανολογήσεις όσα είπα για τα πολιτικά πρόσωπα» 

Σε μια μεγαλοπρεπή αναδίπλωση, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες, προχώρησε, κατά τη διάρκεια της εξέτασης στη ΓΑΔΑ, ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «πιθανολογήσεις» όσα είπε ενώπιον της εισαγγελίας Διαφθοράς, ξεκαθάρισε ότι δεν είχε κανένα στοιχείο εναντίον των δέκα πολιτικών προσώπων, ενώ άδειασε την Ελένη Τουλουπάκη σχετικά με το καθεστώς προστασίας του σύμβολου του Υπουργείου Υγείας, Νίκου Μανιαδάκη. 

«Δεν έχω κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς», φέρεται να ομολόγησε ενώπιον των μελών της προανακριτικής Επιτροπής και μάλιστα ενδεικτικό είναι ότι επίλεξε να μιλήσει για «πιθανολογήσεις»! Μάλιστα, σε ότι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά διευκρίνισε με νόημα: «Δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο. Σας είπα είναι… πιθανολόγηση». 

Μάλιστα, για τον Αντ. Σαμαρά, τον Γ. Στουρνάρα και τον Δ. Αβραμόπουλο  φέρεται να δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα σχετικό με την εμπλοκή τους στην υπόθεση, ενώ για τον Αδ. Γεωργιάδη και τα όσα είχε καταθέσει περί ξεπλύματος μέσω των εκδοτικών του εταιρειών ανέφερε πως «το είχα ακούσει αλλά κανένα στοιχείο δεν έχω»

Την ίδια ώρα, άδειασε την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη αναφέροντας ότι ειδικά για τον Ν. Μανιαδάκη είχε καταθέσει ήδη από τις αρχές Γενάρη ότι είχε εμπλοκή αλλά η Ε. Τουλουπάκη, σύμφωνα με την περιγραφή του, δεν το κατέγραψε ως γεγονός, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ήθελε να τον εμπλέξει». «Άστον για μετά», φέρεται να του αντέτεινε η Ε. Τουλουπάκη τον Ιανουάριο του 2018 όταν της το ανέφερε. 

Αναφορικά με το έγγραφο του FBI ότι είναι ο ίδιος μάρτυρας που πήγε στην Αμερική υποστήριξε ότι είναι ανακριβές, ενώ ξεκαθάρισε ότι δε δέχεται να εξεταστεί με κανέναν κατ’ αντιπαράσταση. Σύμφωνα, τέλος, με πηγές της προανακριτικής εξαίρεσε από την όλη υπόθεση Αβραμόπουλο και Στουρνάρα. 

Οι διάλογοι στην προανακριτική:

Σπ. Λάππας: Έφταναν χρήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη; Το λέτε αυτό στην κατάθεσή σας.

Μ. Σαράφης: Και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ. Τουλουπάκη.

Γ. Μπούγας: Στην κατάθεσή σας είχατε συνδέσει τον κ. Λιντζέρη με τον κ. Βενιζέλο. Τώρα τον συνδέετε με άλλα πρόσωπα. Τότε λέγατε ότι ήταν «ταμίας» του Βενιζέλου.

Μ. Σαράφης:  Εμένα ρωτάτε;

Γ. Μπούγας: Ε, ναι. Εσάς. Ποιον να ρωτήσω.

Μ. Σαράφης: Κοιτάξτε στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της Εισαγγελέως.

Β. Κεγκέρογλου: Κατάλαβα καλά ότι είπατε σήμερα πως δεν γνωρίζετε κανέναν Έλληνα πολιτικό στον οποίο κατέληξαν χρήματα;

Μ. Σαράφης: Το καταλάβατε πολύ καλά.

Β. Κεγκέρογλου: Να δούμε τι ξέρετε για το Gilenya;

Μ. Σαράφης: Ήταν νέο φάρμακο.

Β. Κεγκέρογλου: Μήπως ήταν νέο μέθοδος; Τι γινόταν πριν;

Μ. Σαράφης: Πριν χρειαζόταν εισαγωγή σε νοσοκομείο για τον ασθενή και 1 ή 2 διανυκτερεύσεις.

Β. Κεγκέρογλου: Άρα δεν είναι νέο φάρμακο.

Μ. Σαράφης: Σωστά. Ήταν νέα μέθοδος.

Μπούγας : Τελική ερώτηση: Από όσα μας είπατε γνώση για χρηματισμό πολιτικού προσώπου έχετε;

Μ. Σαράφης: Όχι

Μπούγας: Γιατί καλύπτετε τον Δεσταμπασιδη; τον καλύψατε και στον Βουλκίδη και τώρα. Μήπως υπάρχει κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε και όχι εσείς;

Μ. Σαράφης: Όχι όχι να ελέγξει και τον Δεσταμπασίδη η εισαγγελέας

Σε άλλο σημείο αναιρεί όσα είχε πει:  «Ξέρω ότι ο Ν. Μανιαδάκης έπαιρνε χρήματα αλλά δεν ξέρω αν τα πήρε ο Λοβέρδος».Τι λένε οι πηγές ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με την ονομασία Μάξιμος Σαράφης δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες επιβεβαιώνοντας «όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς»,