«Πιθανό η Κίνα να ήξερε από το περασμένο φθινόπωρο για τον κορονοϊό» - Τι δείχνει μελέτη του Χάρβαρντ

«Πιθανό η Κίνα να ήξερε από το περασμένο φθινόπωρο για τον κορονοϊό» - Τι δείχνει μελέτη του Χάρβαρντ

Η άνευ προηγουμένου κίνηση στους δρόμους γύρω από τα νοσοκομεία της Ουχαν, πόλης όπου ξεκίνησε ο κορονοϊος, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες πληροφοριών, η ερευνητική ομάδα πίσω από τη μελέτη ανέλυσε εμπορικές δορυφορικές εικόνες και «παρατήρησε μια δραματική αύξηση της κυκλοφορίας νοσοκομείων έξω από πέντε μεγάλα νοσοκομεία της Ουχάν από τα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου 2019», σύμφωνα με τον Δρ Τζον Μπράουνσταϊν καθηγητή Ιατρικής του Χάρβαρντ που ηγήθηκε της έρευνας.

Για παράδειγμα, η ομάδα του καθηγητή μελετώντας δορυφορικές εικόνες από το πάρκινγκ ενός από τα εν λόγω νοσοκομεία εντόπισε σημαντικές διαφορές στην κίνηση. Τον Οκτώβριο του 2018 στο πάρκινγκ του νοσοκομείου Τιανγού της Ουχάν βρίσκονταν 171 αυτοκίνητα, ενώ έναν χρόνο μετά 285.

Ο Μπράουνσταϊν, συνεργάτης του δικτύου ABC News, δήλωσε ότι η αύξηση της κυκλοφορίας «συνέπεσε» επίσης με την αύξηση των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο για «ορισμένα συμπτώματα» που αργότερα συνδέθηκαν στενά με τον κορονοϊό.

Αν και ο Μπράουνσταϊν αναγνώρισε ότι τα ευρήματα μπορεί να είναι τυχαία, τόνισε ότι η μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό έναυσμα για την προέλευση του κορονοϊού.

«Σίγουρα κάτι γινόταν στην Ουχάν εκείνη την περίοδο» λέει ο γιατρός στο δίκτυο ABC, «ασφαλώς δεν μπορούμε να αποδείξουμε κάτι» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι το ίδιο δίκτυο είχε αποκαλύψει ότι το Εθνικό Κέντρο Ιατρικών Πληροφοριών (NCMI) του αμερικανικού στρατού συνέταξε μία έκθεση τον Νοέμβριο στην οποία οι αναλυτές κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να είναι ένα "κατακλυσμικό γεγονός". 

Η έκθεση εξέφραζε ανησυχία επειδή «μία ασθένεια εκτός ελέγχου θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ασία, δυνάμεις οι οποίες στηρίζονται στο έργο που επιτελεί η υπηρεσία NCMI». Σύμφωνα με το δίκτυο, τα νέα αυτά στοιχεία δεν παρουσιάζουν και την καλύτερη εικόνα για την αμερικανική κυβέρνηση, αφού δείχνουν ότι θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει τις προσπάθειες καταπολέμησης και περιορισμού της επιδημίας πολύ νωρίτερα, και να είχε προετοιμαστεί για τη ενδεχόμενο της εξάπλωσης στα εδάφη της. 

Σύμφωνα με το ABC πραγματοποιήθηκαν επαναλαμβανόμενες ενημερώσεις τον Δεκέμβριο σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με αποκορύφωμα την λεπτομερή περιγραφή της απειλής στην ημερήσια ενημέρωση του Αμερικανού Προέδρου στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με το ABC News. 

Η έκθεση ήταν διαθέσιμη σε αρκετά άτομα εξουσιοδοτημένα να σημάνουν «συναγερμό» στις αρμόδιες υπηρεσίες.

AP Photo/Ng Han Guan