Πιθανή η συμφωνία Ουγγαρίας-Κίνας για την προμήθεια εμβολίων

Πιθανή η συμφωνία Ουγγαρίας-Κίνας για την προμήθεια εμβολίων

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ορμπάν, με δήλωσή του στον κρατικό ραδιοσταθμό της χώρας, αποκάλυψε ότι παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπογραφεί συμφωνία προμήθειας εμβολίων κατά του Covid από την Κίνα.

Επιπλέον, δήλωσε ότι η χώρα του παρακολουθεί πολύ προσεκτικά το αποτέλεσμα των μαζικών εμβολιασμών με κινεζικό εμβόλιο στη γειτονική Σερβία.

Αν η είδηση επιβεβαιωθεί, η Ουγγαρία θα είναι πρώτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα χρησιμοποιήσει ένα κινεζικό εμβόλιο, αν φυσικά αυτό εγκριθεί από τις ουγγρικές αρχές. Η Ουγγαρία κατέχει άλλη μία πρωτιά καθώς την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέσα στον Ιανουάριο η Σερβία παρέλαβε ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 της κινεζικής Sinopharm και έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που άρχισε ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού με αυτό.

Αν η Ουγγαρία μπορέσει να πάρει το κινεζικό εμβόλιο, θα μπορεί να εμβολιάσει περίπου 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους ως τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση του Ορμπάν δέχεται πιέσεις για το άνοιγμα της οικονομίας το ταχύτερο δυνατό καθώς η χώρα αντιμετωπίζει εξαιτίας της πανδημίας την χειρότερη ύφεση μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Στην Ουγγαρία θα διεξαχθούν το ερχόμενο έτος βουλευτικές εκλογές.

Χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο επιταχύνεται η διαδικασία έγκρισης των εμβολίων, καθώς προβλέπει ότι μπορεί να δοθεί έγκριση για επείγουσα χρήση σε οποιοδήποτε εμβόλιο έχει ήδη χορηγηθεί σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους.