Πιστεύω ότι θα δούμε πολύ ισχυρή ανάκαμψη το 2021
Κυρ. Μητσοτάκης στο Bloomberg

Πιστεύω ότι θα δούμε πολύ ισχυρή ανάκαμψη το 2021

Στην εκτίμηση ότι οι χώρες που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στην πανδημία θα έχουν και την καλύτερη πορεία ανάκαμψης προχώρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως τα τελευταία στοιχεία για την Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά καθώς τα κρούσματα έχουν μειωθεί πολύ.

«Η ανάκαμψη από τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην Ελλάδα θα είναι ισχυρή» είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε πως δεν χρειαστεί νέο lockdown στην Ελλάδα. «Κάνουμε τοπικές καραντίνες. Έχουμε την ικανότητα να αντιδράσουμε όσο γινόμαστε πιο έξυπνοι και μαθαίνουμε», σημείωσε.

Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πρόκληση και με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων στον κλάδο, η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από μέτρα. Το «άνοιγμα» του τουρισμού πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, από τις 15 Ιουνίου έως το τέλος του Ιουνίου, ενώ θα γίνονται έλεγχοι σε κάθε νησί.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη της πανδημίας ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ΕΣΥ λέγοντας ότι έχουν διπλασιαστεί οι θέσεις στις ΜΕΘ τον τελευταίο μήνα.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις κινήσεις τις Ελλάδας στην αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση έκανε νωρίς lockdown γιατί τα τελευταία χρόνια υπήρχε ένα υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να ανταπεξέλθει, ενώ έγιναν προσλήψεις σε πάνω από 4.000 γιατρούς/νοσηλευτές. «Επενδύσαμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αυτό θα μείνει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, στόχος είναι να διπλασιαστούν οι ΜΕΘ μέχρι τις αρχές του χειμώνα, ενώ πλέον η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη.

Σχετικά με την οικονομία σημείωσε πως θεωρεί ότι υπάρχει αναλογία ανάμεσα στις χώρες που πήγαν καλά στην πανδημία και την ανάκαμψη που θα έχουν στη συνέχεια, ενώ έκανε λόγο για αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό λόγω των καλών επιδόσεών της στη μάχη κατά του Covid-19.

«Δεν ξέρω πόσο γρήγορα θα έρθει η ανάκαμψη, ούτε πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση», είπε και εξήγησε πως οι αγορές έχουν δείξει την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα καθώς είδαν ότι η κυβέρνηση ξόδεψε αρκετά χρήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά όχι υπερβολικά πολλά ώστε να ξεφύγουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

«Θέλουμε σταθερή πρόσβαση στην αγορά, αυτή είναι η στρατηγική μας» και επιδιώκουμε «να απαντάμε τις ανάγκες ρευστότητας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στην επένδυση του Ελληνικού σημειώνοντας πως πρόκειται για μια σημαντική στιγμή καθώς την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα έργα.

Σημειώνεται ότι τον Πρωθυπουργό προλόγισε με θερμά λόγια ο ιδρυτής του Bloomberg (και πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης) Μάικλ Μπλούμπεργκ, αναφέροντας ότι:

«Υπό την ηγεσία του, η Ελλάδα έλαβε έγκαιρα μέτρα περιορισμού του ιού και ο αριθμός κρουσμάτων θανάτων στη χώρα συγκαταλέγεται στους χαμηλότερους σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχε εφαρμόσει ο Πρωθυπουργός πριν από την πανδημία, καθώς και το πακέτο κινήτρων που θεσμοθέτησε για την αντιμετώπιση της κρίσης, βοηθούν την Ελλάδα να ξεπεράσει αυτή την καταιγίδα. Επιπλέον, οι παρεμβάσεις αυτές συμβάλλουν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης που έχουν οι επενδυτές για την Ελλάδα. Αυτά τα οικονομικά μέτρα περιλαμβάνουν και φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση από άλλες χώρες. Για την Ελλάδα, όπως και για όλες τις χώρες, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις στο μέλλον, όπως οι βαθύτατοι οικονομικοί κλυδωνισμοί που συμβαίνουν ανά τον κόσμο. Η ηγετική όμως στάση του Πρωθυπουργού βοήθησε ώστε η Ελλάδα να βρεθεί σε μια ισχυρή θέση για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές. Συνεπώς, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουμε περισσότερα για τα σχέδιά του».