Πιο πλούσια η Αμερική, πιο αδύναμη η Ευρώπη έως το 2050

Πιο πλούσια η Αμερική, πιο αδύναμη η Ευρώπη έως το 2050

Το χάσμα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης θα διευρυνθεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέας κρίσης, στα χρόνια μετά την πανδημία. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης για το πως θα είναι ο κόσμος μας σε περίπου 30 χρόνια από σήμερα και πως αλλάζουν οι συσχετισμοί στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας.

Μπορεί η κρίση που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο να έχει ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές προβλέψεις, ωστόσο η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει δραματικά. Το 2050 οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι λίγο πιο πλούσιες ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες δεν θα έχουν καταφέρει να κλείσουν σημαντικά το χάσμα με τις ανεπτυγμένες. Όσο για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο ρόλος της θα αποδυναμωθεί καθώς θα αντιστοιχεί στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έναντι 15% σήμερα.

Ακολουθούν οι προβλέψεις της Capital Economics για την παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη στο επόμενο τέταρτο του αιώνα:

Παγκόσμια Οικονομία

- Στο βασικό σενάριο η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 3% ετησίως που συνεπάγεται ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι 140% μεγαλύτερη από το 2020. Το ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα αυξηθεί κατά μέσο όρο σε ποσοστό 80%, ενώ των αναδυόμενων αναμένεται να διογκωθεί κατά 180%.

- Οι αναδυόμενες οικονομίες θα αποτελούν το 2050 το 58% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έναντι 45% σήμερα, με μεγάλη κερδισμένη την Ινδία η οποία θα υπερτριπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια «πίτα» και θα γίνει η Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ξεπερνώντας τη Γερμανία και την Ιαπωνία.

- Παράλληλα, η Ινδονησία και η Αυστραλία θα πάρουν τη θέση της Ιταλίας και της Βραζιλίας στην πρώτη δεκάδα.

- Η Κίνα δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

- Το εργατικό δυναμικό των αναδυόμενων οικονομιών θα αυξηθεί κατά περίπου 25%, την ώρα που στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μειωθεί κατά 5%.

- Η πανδημία έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσμου, ενισχύοντας την άποψη ότι το πρόσφατο κύμα της παγκοσμιοποίησης φτάνει στο τέλος του. Όμως η Κίνα θα βγει χαμένη από τις εξελίξεις και θα ενισχυθούν άλλες αναδυόμενες οικονομίες οι οποίες θα δουν μεγάλες εισροές επενδύσεων κυρίως για γραμμές παραγωγής που θα φύγουν από την Κίνα.

Ευρωζώνη: Μεγαλώνει επικίνδυνα η διαφορά μεταξύ Γερμανίας και υπολοίπων

Οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας αναμένεται να ξεφύγουν από τους υπόλοιπους και κυρίως την Ιταλία και την Ισπανία. Τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγικότητα και σε επίπεδο δημογραφικού πολύ πριν την πανδημία, προβλήματα που θα αναδειχθούν περαιτέρω μεγαλώνοντας το χάσμα στους κόλπους της Ευρωζώνης. Αυτό το γεγονός θα αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνου και κρίσεων και ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα κράτη-μέλη.

- Η ανάκαμψη δεν θα είναι το ίδιο αργή και οδυνηρή όπως ήταν μετά την παγκόσμια κρίση του 2008-9, που σε συνδυασμό με τα τεράστια πακέτα στήριξης (και την εκτίμηση ότι αυτά δεν θα αποσυρθούν πρόωρα) θα αποτρέψουν τραπεζικές και δημοσιονομικές κρίσεις.

- Στη συγκεκριμένη κρίση οι τράπεζες βοηθούν την ανάκαμψη και δεν την εμποδίζουν και επομένως εκτιμάται ότι οι πληγές στην οικονομία θα είναι πιο προσωρινές σε σύγκριση με προηγούμενες κρίσεις, με την οικονομία της Ευρωζώνης να κερδίζει εντέλει το χαμένο ΑΕΠ και να επιστρέφει μετά από λίγα χρόνια σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1%.

- Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να βάζει… πλάτη καθώς η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει πολύ χαλαρή για πολλά χρόνια ακόμη.

- Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ μακροπρόθεσμα.