Πινγκ - πόνγκ οι ευθύνες για το φιάσκο της Ύδρας

Πινγκ - πόνγκ οι ευθύνες για το φιάσκο της Ύδρας

Του Γιώργου Φιντικάκη

Χάος συνεχίζει να επικρατεί στην Ύδρα, με το νησί να παραμένει χωρίς ρεύμα για πάνω από 32 ώρες, με τους τουρίστες να αποχωρούν μαζικά, το νησί να δυσφημείται και τους επιχειρηματίες να βρίσκονται σε απόγνωση. 

Αυξάνοντας τα αναπάντητα ερωτήματα, οι πληροφορίες του Liberal από εργαζόμενους στον ΔΕΔΔΗΕ, αποδίδουν το μπλακ άουτ που συνέβη στις 5.30 το πρωί της Κυριακής σε διαρροή ρεύματος σε ένα από τα δύο υποβρύχια καλώδια που συνδέουν την Ύδρα με τη στεριά, σε σημείο κοντά στην ακτή της Αργολίδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νησί υπάρχει μόνο ένας τεχνίτης του ΔΕΔΔΗΕ και πέρασε πολύτιμος χρόνος μέχρι να διαπιστώσει ότι η ζημιά δεν συνέβη στο νησί, αλλά το πρόβλημα οφείλονταν στο καλώδιο. Σαν αποτέλεσμα τα πρώτα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έφτασαν στην περιοχή το βράδυ της Κυριακής, όπου επειδή είχε νυχτώσει, δεν μπορούσαν να δουλέψουν τα συνεργεία, γεγονός που κατέστη δυνατό σήμερα το πρωί.

Δίχως να υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, και ακόμη και αν αληθεύουν οι παραπάνω πληροφορίες δεν απαντούν στο ερώτημα πως είναι δυνατόν να τεθούν εκτός λειτουργίας τόσο το κύριο, όσο και το εφεδρικό καλώδιο που μεταφέρουν ρεύμα στο νησί.

Αν και ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού - έχουν ήδη φτάσει με πλοίο ειδικές γεννήτριες- ένα πινγκ - πονγκ απόδοσης ευθυνών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, όχι για τα αίτια, αλλά σχετικά με τη διάρκεια του μπλακ άουτ.

Από την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ αργά χθες το βράδυ, «φωτογραφίζεται» ως υπαίτια η Δημοτική αρχή για την καθυστέρηση στην επαναφορά του ρεύματος.

Και αυτό, καθώς το νησί του Αργοσαρωνικού είναι ένα από τα λίγα διεθνώς, όπου τα αυτοκίνητα και τα μεγάλα οχήματα απαγορεύονται, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πρέπει να κινούνται πεζοί. 

Εδώ βέβαια, υπάρχει ο αντίλογος, ότι η ιδιομορφία του νησιού είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Δεν μπορεί επομένως να χρησιμοποιείται ως άλλοθι κατόπιν εορτής. Τοπική αυτοδιοίκηση, κράτος και υποδομές, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, όφειλαν να έχουν βρει τρόπους να το ξεπερνούν όταν διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον. Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι σε περίπτωση για παράδειγμα σεισμού, η δημοτική αρχή θα απαγορεύσει την άφιξη πυροσβεστικών οχημάτων στην Ύδρα για να προστατεύσει την ιδιομορφία της.

Άνθρωποι πάντως με γνώση του αντικείμενου, εκτιμούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που σκοπό έχει να κρύψει τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, αφού η ζημιά συνέβη όχι πάνω στο νησί, αλλά κοντά στο Κρανίδι, στην ακτή της Αργολίδας.

Τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ, όσο και ο ΑΔΜΗΕ, αντιμετωπίζουν λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια, σοβαρά προβλήματα με ελλείψεις προσωπικού. Σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ απασχολεί γύρω στα 1.800 άτομα αλλά σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται μέσα στον επόμενο χρόνο να αποχωρήσουν κοντά στα 400 άτομα. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η επιθεώρηση του εξοπλισμού δεν γίνεται στα απαιτούμενα τακτά διαστήματα, ενώ ανάλογα με τις ελλείψεις, μπορεί να έχει ατονήσει και η συντήρηση.

Διαβάστε ακόμα: 

- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ύδρα