PIMCO: Υπερβολικές οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού – Overweight στις μετοχές

PIMCO: Υπερβολικές οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού – Overweight στις μετοχές

Η μεταβλητότητα στις αγορές μπορεί να αυξηθεί φέτος αλλά η αιτία δεν θα είναι η άνοδος του πληθωρισμού, ενδεχόμενο που ήδη προβληματίζει τους επενδυτές. Η αιτία θα είναι οι φόβοι των επενδυτών για το ρίσκο πληθωρισμού, εκτιμά η PIMCO, ο γιγαντιαίος θεσμικός επενδυτής της Καλιφόρνια που επικεντρώνεται σε τοποθετήσεις σε ομόλογα.

Σε έκθεση της για τις προοπτικές των αγορών η Pacific Investment Management Co. προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει ήπια άνοδο φέτος αλλά η πρόκληση της επιστροφής σε επίπεδα χαμηλής ανεργίας θα τον συγκρατήσει. Θεωρεί υπερβολικές τις ανησυχίες της αγοράς για την εξέλιξη του πληθωρισμού και υπεύθυνες για την αύξηση της μεταβλητότητας.

Η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ από τα πλήγματα που επέφερε η πανδημία COVID-19 και η πλημμύρα των νέων εκδόσεων χρέους από το αμερικανικό Treasury έχουν εντείνει τις πληθωριστικές προσδοκίες.

Οι ΗΠΑ αύξησαν τις εκδόσεις ομολόγων πέρυσι στα $3,6 τρισ. για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και σύμφωνα με την ING φέτος ο δανεισμός των ΗΠΑ θα ανέλθει στα $4 τρισ. περίπου, χωρίς να υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του νέου προγράμματος αναβάθμισης των υποδομών που ετοιμάζει η κυβέρνηση Biden που θα ανέλθει στα $2 τρισ.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η βραχυπρόθεσμη άνοδος του πληθωρισμού δεν θα είναι διατηρήσιμη»,  σημειώνει ο Joachim Fels, οικονομικός σύμβουλος της PIMCO και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley. «Ωστόσο, είναι επίσης πολύ πιθανό ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές θα συνεχίσουν να ανησυχούν με το ρίσκο υψηλότερου πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα που σημαίνει ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή».

Η PIMCO εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών σε όλες τις μεγάλες οικονομίες φέτος και το 2022. Ο στόχος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας είναι το 2%.

Το ενδεχόμενο μιας fake κορύφωσης του πληθωρισμού κάνει την PIMCO να προτιμά τοποθετήσεις που ποντάρουν στην άνοδο του μακροπρόθεσμου τμήματος της καμπύλης αποδόσεων.

Προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της οικονομίας των ΗΠΑ θα φτάσει το 7% φέτος και θα είναι ο υψηλότερος από το 1984 ενώ η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 6%.

Εκτιμά ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που θα κρατήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν θα εξασθενήσουν το δολάριο.

Οι προσδοκίες ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης στηρίζουν την κούρσα της χρηματιστηριακής αγοράς και η PIMCO διατηρεί τη σύσταση overweight σε αμερικανικές μετοχές.

Οι πωλήσεις από την Ιαπωνία 

Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα που προκάλεσε αναταραχή δεν οφείλεται αποκλειστικά στις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού αλλά και σε μεγάλες πωλήσεις κρατικών χρεογράφων ΗΠΑ από Ιάπωνες επενδυτές.

Οι πωλήσεις από ιαπωνικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες είχαν σκοπό να κλειδώσουν τις αποδόσεις καθώς πλησίαζε το τέλος του χρηματοοικονομικού έτους στην Ιαπωνία. Πίεσαν όμως τις τιμές των ομολόγων ανεβάζοντας τις επιτοκιακές αποδόσεις.

Μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές της Ιαπωνίας, όπως η Daichi Life Insurance, πραγματοποίησαν πωλήσεις 2,81 τρις γεν, ποσό που αντιστοιχεί σε $25 δις, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας. Σε πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων προέβησαν και Κορεάτες θεσμικοί επενδυτές όπως η Kyobo Life Insurance με έδρα τη Σεούλ.

Δεν ήταν τυχαίο ότι κάποιες δημοπρασίες ομολόγων των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο αντιμετώπισαν χλιαρή ζήτηση. Ο λόγος ήταν η αποχή επενδυτών από την Ασία.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley που μελέτησε το ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, η άνοδος των αποδόσεων συνέπεσε σε μεγάλο βαθμό με τις ώρες συναλλαγών στην Ιαπωνία.

Η άνοδος των αποδόσεων που προκάλεσαν οι πωλήσεις αυτές επηρέασαν την ψυχολογία άλλων επενδυτών που αντέδρασαν με δικές τους πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων με την πίεση να μεταφέρεται στις ώρες διαπραγμάτευσης του Λονδίνου και αργότερα της Νέας Υόρκης.

Όλα άρχισαν από τις ιαπωνικές τράπεζες που ήθελαν να εξομαλύνουν τη μεταβλητότητα στις αποδόσεις των επενδυτικών τους χαρτοφυλακίων ενόψει του τέλους της χρονιάς.


Το μερίδιο των ξένων επενδυτών στην αμερικανική αγορά ομολόγων έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των εκδόσεων χρέους. Το 2013 οι ξένοι επενδυτές διακρατούσαν πάνω από το 43% των αμερικανικών ομολόγων, Το μερίδιο τους είχε υποχωρήσει στο 30% στο τέλος του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Financial Markets Association.

Τα καλά νέα είναι ότι οι πωλήσεις από τους θεσμικούς της Ιαπωνίας έχουν επιβραδυνθεί και θα μπορούσαν να γυρίσουν αγοραστές πάλι καθώς το νέο χρηματοοικονομικό τους έτος αρχίζει τον Απρίλιο.

Τα ομόλογα ΗΠΑ προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα ιαπωνικά χρεόγραφα και οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν υψηλότερο εισόδημα από τόκους.


Οι Ιάπωνες θεσμικοί μπορούν να πετύχουν απόδοση 1,3% από τα 10ετη ομόλογα ΗΠΑ συμπεριλαμβάνοντας και το κόστος ασφάλισης για συναλλαγματικό κίνδυνο. Η απόδοση αυτή είναι διπλάσια αυτής των 30ετων ιαπωνικών ομολόγων.