Πικραμμένος: Δείγμα γενναιότητας η ειλικρινής μεταμέλεια και ανάληψη ευθύνης

Πικραμμένος: Δείγμα γενναιότητας η ειλικρινής μεταμέλεια και ανάληψη ευθύνης

«Για εμάς τους Έλληνες είναι καθήκον μας να μετατρέπουμε, με ψύχραιμη ανάγνωση της ιστορίας, με ψύχραιμη ανάγνωση του παρελθόντος, την ανείπωτη αυτή τραγωδία σε δύναμη και εθνική αυτοπεποίθηση», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο κ. Πικραμμένος υπογράμμισε ταυτόχρονα, ότι «και για τους γείτονες και θύτες, θα αποτελέσει δείγμα γενναιότητας η ειλικρινής μεταμέλεια και ανάληψη ευθύνης για τις ειδεχθείς πράξεις που τελέσθησαν στο παρελθόν». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημέρωσε την εθνική Αντιπροσωπεία ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τείνει ευήκοα ώτα, στην πρόταση του κ. Πικραμμένου, για τη δημιουργία μουσείου που θα στεγάσει την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.

«Μαζευτήκαμε πάλι όλοι μαζί και φέτος σε ειδική συνεδρίαση για να απονείμουμε τον απαιτούμενο φόρο τιμής στη μνήμη των εκατοντάδων Ελλήνων χριστιανών που τέτοιες μέρες πριν από 103 εξολοθρεύθηκαν εκεί στον Πόντο. Όπως θα θυμόσαστε η περσινή εκδήλωση μνήμης είχε γίνει λίγες μέρες μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η αναγνώριση αυτή ανέδειξε στον παγκόσμιο διάλογο την έννοια της γενοκτονίας και έδειξε τον δρόμο της δικαιοσύνης μακριά από μίση και εκδικητικότητα», είπε ο Παναγιώτης Πικραμμένος που τόνισε ότι

«οι Έλληνες χριστιανοί του Πόντου, η διεθνής κοινότητα σε αντίστοιχες γενοκτονίες αλλά και στη γενοκτονία των Ποντίων δεν ζητούν εκδίκηση. Ζητούμενο είναι η αναγνώριση μιας πραγματικότητας που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες χριστιανοί του Πόντου εξολοθρεύτηκαν, εκατοντάδες χωριά ανασκάφηκαν, χιλιάδες εκκλησίες καταστράφηκαν, σχολεία γκρεμίστηκαν και σχεδόν μισό εκατομμύριο ξεριζωμένοι συμπατριώτες μας έφτασαν στην ελεύθερη Ελλάδα και άφησαν πίσω τους έναν πολιτισμό σχεδόν τριών χιλιετιών. Έναν πολιτισμό που είχε άνθηση επί 28 αιώνες και είχε προσφέρει στην ανθρωπότητα κριτική σκέψη, έρευνα, επιστήμη, πολιτική».

Θυμάμαι -συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- με μεγάλη συγκίνηση ακόμα, τις περσινές αναφορές που έκαναν εδώ συνάδελφοι, αλλά και φέτος, από βιώματα και προσωπικές ιστορίες που τους είχαν διηγηθεί οι πρόγονοί τους, ιστορίες που βέβαια κανένας μας προσωπικά δεν μπορεί να ξεχάσει.

«Η φετινή ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, τραγική τη μοίρα, θα έλεγα, συμπίπτει με έναν άλλον απεχθή και αποκρουστικό πόλεμο. Ο ουκρανικός λαός ωθείται διά της βίας μακριά από τα πάτρια εδάφη του και οι ηγέτες μέσα στα πολυτελή μέγαρά τους φαίνεται να μην μπορούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η πραγματικότητα δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα δικά τους μέτρα. Είναι ηγέτες ακοινώνητοι της ιστορίας. Αγνοούν τη δυναμική της ίδιας της ζωής», είπε ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Και προσέθεσε: «Θα ήθελα να πω ότι η ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα των Ποντίων προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα ή πήγαν στη Ρωσία ή στην Αμερική, τα πρώτα χρόνια μετά το 1919, έχει παραμείνει διακριτή μέσα στις κοινωνίες που τους υποδέχθηκαν και έχουν διατηρήσει την ιστορική συνέχεια αλώβητη. Και θα ήθελα, επίσης, να σας πω ότι για τη στέγαση της ιστορίας αυτής έχω εισηγηθεί στον κύριο πρωθυπουργό τη δημιουργία μουσείου που θα στεγάσει την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Ομολογώ ότι έχει τείνει εύηκοον ους και μου έχει υποσχεθεί ότι θα συζητήσουμε το θέμα περαιτέρω».

«Δύναμή μας εμάς των Ελλήνων είναι οι ρίζες μας, το εθνικό μας φρόνημα, η αδάμαστη ελληνική ψυχή και το ελληνικό πνεύμα, πράγματα που επεσήμανε και ανέδειξε ως κεντρικό μήνυμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προχθεσινή ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου. Επαφίεται σε εμάς να μετατρέψουμε τον ποντιακό πολιτισμό που μεταλαμπαδεύτηκε στις νεότερες γενιές των Ελλήνων σε ορμή για ένα δημιουργικό μέλλον και για μία ευημερούσα πατρίδα», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και προσέθεσε: «Εμείς σήμερα ας κλίνουμε το γόνυ με σεβασμό και με την προσήκουσα τιμή στη μνήμη των Ελλήνων χριστιανών του Πόντου. Η χώρα μας τους οφείλει πολλά».