Πηγές AP: Ο Λευκός Οίκος γνώριζε την χρηματοδότηση της Ρωσίας στο Αφγανιστάν από το 2019

Πηγές AP: Ο Λευκός Οίκος γνώριζε την χρηματοδότηση της Ρωσίας στο Αφγανιστάν από το 2019

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου γνώριζαν στις αρχές του 2019 για τις διαβαθμισμένες πληροφορίες που έφερναν την Ρωσία να προσφέρει κρυφά χρήματα στους Ταλιμπάν για να σκοτώσουν Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, που επικαλείται καλά ενημερωμένες πηγές, το θέμα είχε συμπεριληφθεί στις γραπτές καθημερινές ενημερωτικές πληροφορίες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα. Παράλληλα, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον υποστηρίζει ότι ενημέρωσε ο ίδιος τον Τραμπ για το θέμα το Μάρτιο του 2019.

Ο  Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του χαρακτήρισε το δημοσίευμα απολύτως ανακριβές κάνοντας λόγο για «πιθανώς μια ακόμη κατασκευασμένη φάρσα της Ρωσίας».

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μόλις μου ανέφεραν πως οι πληροφορίες αυτές δεν ήταν αξιόπιστες και γι’ αυτό δεν είχαν αναφερθεί σε εμένα ή στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς», σημείωσε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο ίδιος νωρίτερα χθες είχε δηλώσει ότι δεν είχε ακούσει καν για τις αμοιβές της υπηρεσίας κατασκοπείας του ρωσικού στρατού (GRU) σε ισλαμιστές μαχητές για να σκοτώνουν στρατιώτες των ΗΠΑ ή κρατών-μελών του NATO στο Αφγανιστάν.

«Ούτε ο πρόεδρος, ούτε ο αντιπρόεδρος έχουν ενημερωθεί για τις λεγόμενες ρωσικές αμοιβές»,είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΈνανι, χαρακτηρίζοντας και αυτή ανακριβές το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Τόσο η Ρωσία όσο και οι Ταλιμπάν διέψευσαν το δημοσίευμα. Η μεν Μόσχα το χαρακτήρισε «ανοησίες των υπευθύνων προπαγάνδας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι δε Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στη συμφωνία που υπέγραψαν στην Ντόχα με τους απεσταλμένους της Ουάσιγκτον στις 29 Φεβρουαρίου, βάσει της οποίας θα σταματήσουν να επιτίθενται στις ξένες δυνάμεις με αντάλλαγμα τη σταδιακή αποχώρηση των τελευταίων πριν από την άνοιξη του 2021.

Ο Τζο Μπάιντεν ωστόσο, ο αντίπαλος του Τραμπ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, κατηγόρησε τον Τραμπ το Σάββατο ότι πρόδωσε τα αμερικανικά στρατεύματα επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις αναφορές των υπηρεσιών των μυστικών πληροφοριών.

Την Παρασκευή, η New York Times επικαλέστηκε πληροφορίες που από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ οι οποίες θεωρούν ότι η Ρωσία προσέφερε διακριτικά χρήματα σε μαχητές προσκείμενους στους Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιώτες ή στρατιώτες των κρατών μελών του NATO στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί σχετικά, ενώ οι σύμβουλοί του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας είχαν συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους στα τέλη του Μαρτίου. Η Ουάσινγκτον μοιράστηκε τις πληροφορίες της με το Ηνωμένο Βασίλειο, οι στρατιωτικοί του οποίου ήταν επίσης στόχοι, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήδη μήνες πριν, όταν ακόμη οι Αφγανοί ισλαμιστές αντάρτες βρίσκονταν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον προκειμένου να δοθεί τέλος στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στον οποίο έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ στην ιστορία τους, ανέφερε η εφημερίδα.

AP Photo/Alex Brandon