Πιέζεται το σύστημα Υγείας, καλυμμένες οι 209 από τις 331 κλίνες ΜΕΘ

Πιέζεται το σύστημα Υγείας, καλυμμένες οι 209 από τις 331 κλίνες ΜΕΘ

Τις επόμενες εβδομάδες το σύστημα υγείας θα πιεστεί. Οι εισαγωγές κινούνται με ρυθμό 100 την ημέρα, από τις συνολικά 331 κλίνες ΜΕΘ, οι 209 είναι καλυμμένες και όλα δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Το έκανε σαφές ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας για ένα «δύσκολο χειμώνα» και αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown και στην Αττική προαναγγέλνοντας ουσιαστικά την απαγόρευση μετακινήσεων σε γειτονικούς νομούς.

«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση με την αύξηση του αριθμού στις ΜΕΘ και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τότε θα ληφθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική» ήταν το σαφές μήνυμα του κ. Κικίλια για το σενάριο περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας.     

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε στο σημείο επιλογής ασθενών στις ΜΕΘ, όπως συνέβη σε άλλες  χώρες, ο κ. Κικίλιας απάντησε ότι «η πίεση που δέονται πλέον οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη". Και ενώ εξήρε τις ηρωικές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προσθέτοντας «ότι βεβαίως και υπάρχουν εφεδρείες», επεσήμανε ότι η «κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη».  Δηλώσεις που ενισχύουν την εικόνα ότι η εξάπλωση της πανδημίας θα απαιτήσει νέα μέτρα, πιθανόν ακόμη ταχύτερα απ' ότι προβλέπονταν και ενώ νωρίτερα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είχε αποκλείσει να επιβληθεί γενικό lockdown σε όλη τη χώρα

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι έχει γίνει ένα ράλι τους τελευταίους μήνες, ότι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ, έχουν προσληφθεί 7.000 υγειονομικοί, έχει εξελιχθεί ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι καθώς επίσης ότι έχει αυξηθεί 30 φορές πάνω ο αριθμός των τεστ και των rapid tests. «Είδατε το έκτακτο σχέδιο το οποίο ήδη υλοποιήσαμε στη Θεσσαλονίκη. Από αύριο το πρωί μετακινείται και εγκαθίσταται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΚΑΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και θα επιβλέψει ο ίδιος την κατάσταση εκεί», συμπλήρωσε.

Στ. Πέτσας: Δεν αποκλείεται να επιβληθεί γενικό lockdown σε όλη τη χώρα

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση με την αύξηση του αριθμού στις ΜΕΘ και την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τότε θα ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί νωρίτερα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισημαίνοντας πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πιστή τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας. «Θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε», είχε προειδοποιήσει.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο» και επανέλαβε ότι έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας.

Ερωτώμενος για μοντέλο Θεσσαλονίκης σε όλη τη χώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν αποκλείεται κι αυτό, με βάση την εξέλιξη που έχουμε δει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». 

«Έχουμε πει από την αρχή ότι δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που επιβάλλει η επιδημιολογική κατάσταση. Είχαμε την εισήγηση των ειδικών τις προηγούμενες ημέρες και πράξαμε  ανάλογα. Αυτό κάνουμε από τον Μάρτιο και μετά, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μακάρι, επαναλαμβάνω, να μην φτάσουμε εκεί. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας, ιδίως σε αυτούς που βρίσκονται σε γεωγραφικές ενότητες με χαμηλότερα επίπεδα κινδύνου -δηλαδή εκεί που δεν έχουν τόσα πολλά κρούσματα- να προσέξουν ιδιαίτερα, ώστε οι περιοχές τους  να μην μεταταχθούν σε επίπεδα υψηλότερου κινδύνου», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.