Πιέσεις στους «φειδωλούς» για συμβιβασμό - Παραμένει ζητούμενο το ύψος των επιχορηγήσεων
Βρυξέλλες - Σύνοδος Κορυφής

Πιέσεις στους «φειδωλούς» για συμβιβασμό - Παραμένει ζητούμενο το ύψος των επιχορηγήσεων

Στην ολομέλεια της Συνόδου μεταφέρονται εκ νέου οι συζητήσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τους κύκλους διαβουλεύσεων να συνεχίζονται για τρίτη διαδοχική ημέρα διαπραγματεύσεων και το χάσμα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ να παραμένει. 

Το βασικό ζητούμενο, μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων, είναι οι επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο οι «φειδωλοί» του Βορρά φέρονται να ζήτησαν να μην υπερβαίνουν τα 350 δισ. ευρώ (με το ύψος τους να περιορίζεται κατά 100 με 160 δισ. ευρώ). Από την άλλη η Γαλλία και η Γερμανία δεν φέρονται να είναι διατιθέμενες να συζητήσουν για επιχορηγήσεις κάτω των 400 δισ. ευρώ.

Το νέο σχέδιο, σύμφωνα με τους Financial Times, προβλέπει ένα συμβιβασμό σε ότι αφορά το θέμα του βέτο. Συγκεκριμένα δίνει σε μια χώρα το δικαίωμα να πει «όχι» στην πληρωμή προς κάποιο κράτος-μέλος, αλλά έχει περιθώριο μόνο τριών ημερών για να το πράξει. 

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico, αυτή τη στιγμή τα σενάρια είναι τα εξής: 1) το ποσό των επιχορηγήσεων να μείνει στα 400 δισ. ευρώ, 2) να υπάρξει συμβιβασμός σε ένα ποσό κάτω από τα 375 δισ. ευρώ και 3) να μην υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg η πίεση έχει μεταφερθεί στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε  και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Δανίας, οι ηγέτες των οποίων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους ομολόγους τους της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας είχε συνάντηση με τους ηγέτες των «φειδωλών», δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, αλλά και της Φινλανδίας.