Πιερρακάκης: Θέτοντας σε λειτουργία το Κτηματολόγιο, κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα

Πιερρακάκης: Θέτοντας σε λειτουργία το Κτηματολόγιο, κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα

«Θέτοντας το Κτηματολόγιο σε λειτουργία, κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα. Εντέλει στόχος είναι να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση και μάλιστα σε διαρκή κίνηση», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα.

Πυρήνα του νομοσχεδίου συνιστούν οι πρόνοιες για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, με τις οποίες τροποποιούνται υφιστάμενες διατάξεις κατά τρόπον ώστε η περαίωση της κτηµατογράφησης να επέρχεται και πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης. Η εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης από τις αρµόδιες Επιτροπές Εξέτασης διεξάγεται κατά το στάδιο λειτουργίας του Κτηµατολογίου.

«Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της εκκρεμότητας», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στις διατάξεις για το Κτηματολόγιο.

«Η λογική τού όλα λυμένα, αλλιώς τίποτα λυμένο, είναι μια λογική η οποία έχει αποδειχθεί ανεπιτυχής», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και προσέθεσε ότι στην περίπτωση του Κτηματολογίου ο εγκλωβισμός στη μικρή εκκρεμότητα αδικεί κάθε δυνατότητα προόδου και το κατέστησε "γεφύρι της Άρτας". Για την υπέρβαση αυτής της πρόκλησης η στρατηγική είναι η επιτάχυνση, η διευκόλυνση και η διαφάνεια», τόνισε ο Κυρ. Πιερακκάκης, υπογραμμίζοντας πως: «Βασικός στόχος είναι το ολοκληρωμένο σκέλος και αυτό ενώ το Κτηματολόγιο θα είναι ολοένα και περισσότερο διαθέσιμο και αποδοτικά χρήσιμο για πολίτες, επιχειρήσεις, οικονομία».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο

Όπως επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το νομοσχέδιο:

  • Διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη», να διορθώσουν την εσφαλμένη εγγραφή με τη μετατροπή της ρητής συναίνεσης του δημοσίου σε τεκμαρτή, με την άπρακτη παρέλευση 60 ημερών, από την κοινοποίηση. «Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ένα μήνυμα ότι η σχέση κράτους-πολίτη, σταδιακά, αλλάζει και αλλάζει προς το συμφέρον του πολίτη», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
     
  • Ενθαρρύνονται οι εξωδικαστικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών, με ρητή διάταξη γι αυτές και με διάταξη που υποχρεώνει τα κτηματολογικά γραφεία να δέχονται τις σχετικές πράξεις. Εισάγεται επίσης υποχρεωτική πρώτη συνεδρία διαμεσολάβησης ώστε να δοθεί ευκαιρία φιλικής επίλυσης.
     
  • Αναδιαρθρώνεται η δομή του Κτηματολογίου ώστε να είναι περισσότερο λειτουργική
     
  • Εισάγεται ο ηλεκτρονικός φάκελος για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, που θα επιτρέπει στον συμβολαιογράφο, κατ΄ εξουσιοδότηση του πολίτη, να αντλεί πληροφορίες από τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων του δημοσίου αυτόματα, και να μην υπάρχει ταλαιπωρία στις μεταβιβάσεις.

«Η δική μας προσέγγιση στο Κτηματολόγιο δίνει έμφαση στο δικαίωμα και στην καταγραφή του», ανέφερε ο Κυρ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εργαλεία για την επιτάχυνση των διαδικασιών, για την ενημέρωση των πολιτών, την επίλυση, με άμεσο και δίκαιο τρόπο, των αντιδικιών, για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

Η εκτίμηση, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ότι με το νέο νόμο, τον επόμενο χρόνο η κτηματογράφηση θα είναι από το 35% στο 55% και ένα χρόνο θα προσεγγίσει το 90%.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ιστορία νομοθέτησης του Κτηματολογίου ταυτίζεται χρονικά, με το σύνολο των νομοθετικών διαδικασιών που αφορούν το ελληνικό κράτος», είπε ο Κυρ. Πιερρακάκης και σημείωσε αυτή τη στιγμή, το Κτηματολόγιο, συνιστά τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα και είναι καιρός η χώρα να γυρίσει σελίδα.

«Θέτοντας το Κτηματολόγιο σε λειτουργία, κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα. Εν τέλει στόχος είναι να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση και μάλιστα σε διαρκή κίνηση», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και κάλεσε την εθνική αντιπροσωπεία να ψηφίσει το νομοσχέδιο.